SAD žele da vrate Severnu Koreju na "put dijaloga"

Administracija Donalda Trampa saopštila je da će primeniti ekonomski i diplomatski pritisak na S. Koreju kako bi se rasformirao nuklearni program te zemlje.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.04.2017.

08:40

SAD žele da vrate Severnu Koreju na
Foto: Gettyimages

To je saopšteno senatorima na brifingu namenjenom ublažavanju navoda o mogućoj vojnoj intervenciji SAD.

Tramp je zajedno sa svojim državnim sekretarom, ministrom odbrane i direktorom obaveštajne službe razgovarao sa svih 100 američkih senatora, objašnjavajući poziciju SAD prema sve opasnijoj Severnoj Koreji, koju su prethodno nazvali "hitnom pretnjom po nacionalnu bezbednost".

Nakon nekoliko nedelja veoma oštrih vojnih pretnji, u zajedničkom saopštenju šefova agencija kaže se da će Trampov pristup "imati za cilj da stavi Severnu Koreju pod pritisak da razmontira svoje nuklearne, balističke i programe, time što će pooštriti ekonomske sankcije i nastaviti sa diplomatskim merama sa saveznicima i regionalnim partnerima".

"SAD streme stabilnosti i mirnoj denuklearizaciji korejskog poluostrva", navodi se u saopštenju državnog sekretara Reksa Tilersona, ministra odbrane Džima Matisa i direktoraNacionalne obaveštajne agencije Dana Koutsa.

Sjedinjene Američke Države žele da vrate Severnu Koreju na "put dijaloga" o njenom programu nuklearnog oružja, ali će upotrebiti diplomatske mere, kao i dodatne sankcije kako bi povećale pritisak na Pjongjang.

U zajedničkom saopštenju državnog sekretara Reksa Tilersona, ministra odbrane Džima Matisa i direktora Nacionalne obaveštajne službe Dena Koutsa kaže se da Severna Koreja predstavlja "urgentnu pretnju po nacionalnu bezbednost i vodeći spoljnopolitički prioritet", prenosi Rojters.

"SAD žele stabilnost i miroljubivu denuklearizaciju Korejskog poluostrva. Ostajemo otvoreni za pregovore ka tom cilju. Međutim, spremni smo da branimo sebe i svoje saveznike", naveli su američki zvaničnici posle sastanka sa senatorima u Beloj kući.

U saopštenju se ne pominju vojne opcije, ali je navedeno da će SAD braniti "sebe i prijatelje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: