Neka igre počnu: Prvi "zvanični" udar Trampa na Kinu

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa poručila je da će sprečiti Kinu da preuzime teritorije u međunarodnim vodama, prenosi Rojters.

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2017.

07:00

Neka igre počnu: Prvi
Getty Images

"Mislim da će SAD osigurati tamo zaštitu naših nacionalnih interesa. Ukoliko su ta ostrva zaista u međunarodnim vodama i nisu deo same Kine, onda je odgovor potvrdan. Mi ćemo sigurno braniti međunarodne teritorije od toga da ih preuzme neka zemlja", rekao je portparol Bele kuće Šon Spajser na brifingu za novinare.

Rojters navodi da je Spajser odgovarao na pitanja da li je Tramp saglasan s komentarima Reksa Tilersona, kojeg je nominovao za novog državnog sekretara SAD, i koji je prošle nedelje izjavio da Kini ne bi trebalo da dozvoli pristup ostrvima koja gradi u područjima Južnog kineskog mora oko kojih se spori sa drugim zemljama.

AP podseća da je Tramp "ustalasao perje" sa Kinom nedugo nakon pobede na izborima u novembru, razgovorom sa liderkom Tajvana i prekidom dugogodišnje tradicije održavanja nezvaničnih odnosa s ovim ostrvom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: