EU: Srbija će u utorak otvoriti još poglavlja, HR "koči"

Evropska unija će u utorak u Briselu otvoriti poglavlje 5 - o javnim nabavkama, u pregovorima o članstvu sa Srbijom.

Izvor: B92

Sreda, 07.12.2016.

16:10

EU: Srbija će u utorak otvoriti još poglavlja, HR
Foto: Thinkstock

Moguće je da budu otvorena i poglavlja 25 - o nauci i istraživanju, kao i 26 - o kulturi i obrazovanju, mada na poglavlje 26 zasad ima primedbe Hrvatska.

To su agenciji Beta potvrdili upućeni zvaničnici u Savetu ministara EU, koji su dodali da će tada biti otvorena i nova poglavlja u pregovorima o članstvu sa Crnom Gorom.

Zvaničnici u Briselu su naveli da još nemaju potvrdu, ali su rekli da očekuju i dolazak srpskog premijera Aleksandra Vučića na međuvladinu konferenciju kojom se otvaraju nova poglavlja, što je on ranije i najavio.

Većina zemalja članica EU prihvatila je pregovaračke platforme Evropske komisije za otvaranje sva tri nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom, u petak će o tome ponovo razgovarati predstavnici vlada EU u Radnoj grupi Saveta ministara za proširivanje i susedstvo.

Mnoge članice Unije smatraju da je dogovorom o pravosuđu i telekomunikacijama u dijalogu Beograda i Prištine učinjen bitan korak napred u normalizaciji odnosa dve strane, što je bitan element za napredovanje u evropskoj integraciji.

U utorak bi konačnu reč o tome trebalo da daju ambasadori stalni predstavnici članica EU u sklopu Komiteta za Zapadni Balkan.

Hrvatska, što je predočio i srpski premijer Vučić, ima još zamerki, a evropski diplomatski izvori u Briselu kažu da se to tiče udžbenika na maternjem jeziku za hrvatsku manjinu u Srbiji.

Zagreb nagoveštava i ponovne zahteve za, kako tvrdi, povraćaj u Srbiju prebačenog hrvatskog kulturnog blaga, ali mnoge vlade EU smatraju da se to mora rešavati bilateralnim dijalogom, kao što je izgleda nađena i nagodba za univerzalnu, dakle i regionalnu nadležnost srpskog pravosuđa za ratne zločine.

Premijer Vučić je izjavio da je, pored ostalog, podršku za otvaranje novih poglavlja u pregovorima o učlanjenju Srbije u EU dala i veoma važna Nemačka.

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević je saopštila da je uverena da će nova poglavlja biti otvorena, a navela je i da Beograd radi na pripremi poglavlja 7 – pravo intelektualne svojine, i poglavlja 20 – preduzetništvo i industrijska politika

Tanja Miščević je navela da uskoro treba da bude obrazloženo i predstavljeno šta se radi za pripremu poglavlja 29 - Carinska unija, kao i poglavlja 33 – finansijska i budžetska pitanja.

Ona je dodala da Srbija priprema i da se brzo otvori i poglavlje 3, koje se odnosi na pravo poslovnog nastanjivanja i slobodu pružanja usluga.

Srbija može da otvori poglavlje 28 - o zaštiti potrošača i zaštiti javnog zdravlja bez ispunjavanja merila, potvrđeno je ranije danas Euraktivu u Kancelariji za evropske integracije Srbije.

Srbija je 25. novembra primila pismo Slovačke, kao predsedavajuće zemlje EU, u kome se konstatuje da je dovoljno pripremljena za pregovore o tom poglavlju i poziva se da podnese pregovaračku poziciju kako bi se ono otvorilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: