Sud u Hagu gubi poverenje, otišla i treća afrička zemlja

Treća afrička zemlja, Gambija, saopštila je da napušta Međunarodni krivični sud (MKS), posle Južne Afrike i Burundija.

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2016.

08:33

Sud u Hagu gubi poverenje, otišla i treća afrička zemlja
Thinkstock

To izaziva strahovanje od masovnog izlaska iz tog tela koje se bavi procesuiranjem nekih od najtežih zločina na svetu.

Zvaničnici ove zapadnoafričke zemlje objavili su sinoć tu odluku preko televizije optužujući sud da se na nefer način usmerio na Afriku.

Prethodno je Južna Afrika, čvrsti pristalica tog suda za vreme predsednika Nelsona Mandele obavestila generalnog sekretara UN da se povlači iz suda. Prošle nedelje je predsednik Burundija potpisao dokumente o napuštanju suda.

Samo Afrikanci optuženi su u sedam slučajeva koji se vode na ovom sudu ili njihovi procesi treba da počnu, mada je sud počeo istražne radnje i na drugim mestima.

Odluka Gambije je takođe iznenađujuća imajući u vidu da je glavna tužiteljka suda Gambijka Fatu Bensuda.

Ministar informisanja Gambije Šerif Baba Bodžang rekao je u saopštenju kasno sinoć da se sud bavi "progonom Afrikanaca i posebno njihovih vođa".

On je optužio "najmanje 30" zapadnih zemalja da su počinile ratne zlošine protiv svojih građana od kada je MKC osnovan pre više od deset godina i rekao da nijedna od njih nije na meti suda.

Grupe za odbranu ljudskih prava često optužuju za kršenja ljudskih prava predsednika Gambije Jahju Džameha, jednog od afričkih vođa koji je najduže na vlasti, uključujući progon političkih protivnika. Sledeći predsednički izbori u toj zemlji su u decembru.

Zvaničnici drugih afričkih zemalja koje su krtične prema sudu, među njima su Uganda i Kenija, rekli su da još nisu odlučili da li će iz njega izaći. Zvaničnici Ugande rekli su da će to biti "vruća tema" na sastanku Afričke unije u januaru.

Taj sud bavi se suđenjima za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti osnovan je 17. jula 1998. Rimskim statutom, a sedište mu je u Hagu. Do sada su 124 zemalje potpisale Rimski statut i postale članice suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: