Plenković "Eye of the tiger"; Petrov: Imate pet dana

Nakon proglašenja rezultata Plenković navodi da će HDZ opet formirati vladu, Božo Petrov poručuje drugima da imaju pet dana, a Živi zid kaže da neće biti krpa.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 12.09.2016.

07:18

Plenković
Foto: Tanjug

Lider HDZ-a Andrej Plenković proglasio je pobedu i poručio da je siguran da će njegova stranka formirati "stabilnu hrvatsku vladu koja će vladati četiri godine".

Plenković, koji je u sedište stranke ušao uz zvuke pesme "Eye of the tiger" iz čuvenog filma "Roki", poručio je da HDZ ostaje otvoren za razgovor sa svim strankama koje su im programski bliske.

Najavio je da će HDZ već u ponedeljak, nakon razgovora sa partnerima, otvoriti platformu za postizborne razgovore.

Iduća hrvatska vlast treba da bude stabilna na korist hrvatskih građana, evropski orijentisana”, rekao je Plenković i dodao da buduća vlast mora biti upravo onakva o kakvoj su govorili predstavnici iz EU, odnosno EPP, koji su podržali HDZ.

Ukazao je da su teme o kojima su oni govorili u kampanji hrvatske i evropske teme i to će, kako je rekao, biti program buduće hrvatske vlasti.

Plenković je posebno naglasio da će o mladima onva vlast voditi brigu. Rekao je i da će voditi brigu o selu, o ruralnom razvoju, a poljoprivreda će biti ključni prioritet. Nova vlast će se, obećao je, zalagati za održivi socijalni i penzioni sistem i bolji život hrvatskih penzionera.

"Ovo je bio važan dan za hrvatsku demokratiju i HDZ koja je zajedništvom i kvalitetnim radom pokazala da smo vrlo brzo (ponovo) pridobili poverenje građana“, dodao je on.

On je rekao da mu jedan od glavnih ciljeva još u kampanji za predsednika stranke bio da HDZ "kao stožernu stranku jasno profiliše u desni centar, tamo gde je oduvek video i prvi predsednik HDZ Franjo Tuđman".

"Mislim da smo svi zajedno u kratkom roku to učinili i takav pristup naišao je na plodno tlo", rekao je Plenković.
Foto: Tanjug
Predsednik Socijaldemokratske partije Zoran Milanović izjavio je da Hrvatskoj treba stabilna vlada, ali da se još ne zna ko će je formirati.

"Hrvatskoj treba stabilna vlada, poslednjih osam meseci imali smo nestabilnu vladu. Dali smo sve od sebe, učinili sve da motivišemo ljude da izađu na birališta, ali očito smo mogli bolje. Pričekajmo do jutra rezultate", rekao je Milanović u obraćanju u izbornom štabu Narodne koalicije koju vodi SDP.

On je rekao da je u ovom trenutku "najvažnija Hrvatska, a ne naše karijere i taštine".

Dok mnogi dane nakon izbora vide kao poslednje na čelu SDP-a za Zorana Milanovića, analitičari ističu da on izjavama pokazuje da želi veliku koaliciju sa HDZ.
Foto: Tanjug
Lider Mosta nezavisnih lista Božo Petrov poručio je da se Most neće cenjkati i neće odustati od svojih sedam uslova postavljenih u predizbornoj kampanji levim i desnim strankama za formiranje postizborne koalicije i buduće hrvatske vlade.

Petrov je obraćajući se javnosti rekao da od ovog trenutka teče rok od pet dana da odluče pristaju li na njihove uslove, čime bi dobili podršku za sastavljanje Vlade.

"Ne moramo se voleti, ali država mora biti iznad svega", rekao je Petrov.

“Ako im je stalo do državnih interesa i prava građana, onda to mogu pokazati svojim delima, a ne rečima”, rekao je Petrov, čija stranka je na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, na osnovu nepotpunih preliminarnih rezultata, osvojila 12 mandata.

Neka uzmu sedmicu dana, neka se preslože kako god mogu i ako im je ovo što tražimo teško i ako nas mogu zaobići nek to urade odmah”, poručio je Petrov i dodao da Most ne postoji da bi njegovi kandidati dobili lepe pozicije i skupocene fotelje.

Petrov je poručio da se Most može boriti za promene i iz saborskih klupa.

Reforme i promene nasušno su potrebne ovoj zemlji. Garancije su pet odsto ono što su oni obećavali, i pet odsto onog što se zaista treba uraditi”, rekao je i dodao da Hrvatska ima pravo da se nada boljoj budućnosti.

Petrov je posebno zahvalio mladima i zamolio ih da ne napuštaju Hrvatsku jer, kako je kazao, ako oni odu neko se mora boriti.

"I dok god budemo imali vaše poverenje, trudićemo se svim snagama da u našoj domovini javni interes bude ispred bilo čega drugoga", rekao je Petrov, pozvavši mlade da se uključe u vlastitu budućnost, a da ne odlaze pre nego pokušaju.

Ova Hrvatska može i mora biti bolja. Politika može biti bolja, ali ona treba vas”, rekao je Petrov.
Foto: Tanjug
Koalicija Živi zid ne namerava da bude koalicioni partner bilo kojoj stranci, poručili su lideri te koalicije Ivan Sinčić i Ivan Lovrinović.

Sinčić je za N1 TV rekao da je to bila poruka Živog zida u kampanji i u izbornoj noći.

Inače, Živi zid, za sada, ima osam osvojenih mandata u Saboru i najveće je iznenađenje ovih izbora.

Mi nećemo nikome biti krpa i zakrpa da bi sastavio vlast”, rekao je Sinčić I dodao da ne strahuje od izbornog rezultata, te da koalicije sa SDP-om neće biti.

Lovrinović, pak, ne odbacuje mogućnost razgovora, ali kaže da kada neka stranka osvoji osam-deset mandata onda svi tu stranku vide kao “kalkulator” za sastav vlade.

Zato, smatra, ima smisla ostati u opoziciji tim pre što su aktuelne velike stranke Hrvatsku dovele u situaciju velike nezaposlenosti, prezaduženosti građana i odlasku mladih ljudi iz zemlje.

Mi smo jedini ponudili rešenja, u tom smislu mi možemo razgovarati. Ali ako one nisu znale da reše ova pitanja 20 godina, ne vidim kako to mogu učiniti sada”, rekao je Lovrinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: