Obama obećao pomoć Luizijani "i nakon što TV kamere odu"

Predsednik SAD Barak Obama obećao je građanima Luizijane trajnu podršku federalne vlade, "i nakon što TV kamere odu".

Izvor: B92

Sreda, 24.08.2016.

08:48

Obama obećao pomoć Luizijani
Foto: Gettyimages

Pomoć je potrebna kako bi mogao da se ponovo izgradi poplavama razoren jug te američke države.

Obama je posetio Luizijanu u nastojanju sa utiša kritike, usred izborne kampanje koja je u toku, da je njegovo reagovanje na tu prirodnu katastrofu bilo suviše sporo, napominje AP.

"Ovo nije samo za jedanput, ovo nije samo za kamere. Neka svi Amerikanci zadrže pažnju na ovom. Znam koliko su izdržljivi ljudi iz Luizijane i znam da će ćete ponovo izgraditi", rekao je on.

Obamina poseta, 11 godina nakon uragana Katrina, koji je uništio Nju Orelans, predstavlja vrstu podsetnika kako prirodne katastrofe mogu za političare biti opasnost, ali i prilika.

Predsednika su kritikovali jer je čekao da završi odmor u Novoj Engleskoj da bi tek onda obišao obalu Meksičkog zaliva pogođenu poplavama.

Težinu kritikama dodaje činjenica da se sve to događa u vreme žestoke predsedničke kampanje kandidata Obamine Demokratske stranke Hilari Klinton, i kandidata republikanaca Donalda Trampa.

Republikanac Tramp je u petak bio u Baton Ružu, glavnom gradu Luizijane, gde je toplo dočekan, i gde je Obamu predstavio kao predsednika koji igra golf dok narod Luizijane pati.

Ni Obama nije nov u takvom pristupu politici, pošto je kao predsednički kandidat 2008. godine žestoko kritikovao način na koji je 2005. godine administracija tadašnjeg predsednika Džordža Buša reagovala na posledice uragana Katrina, podseća AP.

On je, takođe, 2012. godine, tri meseca pre nego što je po drugi put izabran za predsednika, ođurio u Luizijanu da pokaže solidarnost sa žrtvama uragana Ajzak.

Sada, kao predsednik koji čeka kraj svoj drugog i poslednjeg mandata, Obama nije preterano emotivan, niti se trudi da odgovara na kritike.

U porukama stanovništvu Luizijane samo kaže da ne brine mnogo za politiku, već želi da federalna pomoć stigne što pre i da bude efikasnija.

Bela kuća je saopštila da je određeno 127 miliona dolara federalne pomoći za pomoć u smeštaju, popravke domova i isplate osiguranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: