Erdogan: Moj dragi drug Putin i ja smo otkrili...

Predsednik Turske Redžep Erdogan izjavio je nakon sastanka s Vladimirom Putinom da su odnosi dve zemlje sada na nivou "čiji primer treba da slede druge zemlje".

Izvor: B92

Utorak, 09.08.2016.

18:52

Erdogan: Moj dragi drug Putin i ja smo otkrili...
screenshot

On je nazvao Putina "dragim drugom".

"Odnosi (Rusije i Turske) popeli su se na novi nivo, čiji primer mogu da slede druge zemlje. Danas smo moj dragi drug Vladimir Putin i ja otkrili sličnu poziciju o normalizaciji naših odnosa. Treba da iskoristimo sav potencijal koji imaju naše zemlje radi stabilnosti u regionu", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare posle razgovora u Sankt Peterburgu. Prema njegovim rečima, rusko-turski odnosi su sada stabilniji nego ikad i mogu da se odupru svim mogućim krizama.

Erdogan je visoko ocenio činjenicu da ga je dan posle pokušaja državnog prevrata pozvao telefonom Putin.

"To je za nas zaista važno sa psihološke tačke gledišta, to je svojevrsna moralna podrška sa tačke gledišta solidarnosti", rekao je turski predsednik.

Putin je naveo da je susret sa Erdoganom bio konstruktivan, veoma važan za razvoj bilateralnih odnosa.

"Želim pre svega da kažem da je, bez obzira na složenu unutrašnju političku situaciju u Turskoj, Erdogan našao mogućnost da dođe u Sankt Peterburg i taj korak svedoči o zainteresovanosti turskih partnera za obnavljanje saradnje sa Rusijom", kazao je Putin.

On je naveo da je za Moskvu prioritet vraćanje odnosa sa Ankarom na nivo koji je postojao pre krize u bilateralnim odnosima. Dodao je da odnosi dve zemlje u istoriji nisu bili jednostavni i da su postojali čak i dramatični periodi, ali da je "logika uzajamnog uvažavanja neizbežno pobeđivala".

Putin je najavio da Rusija i Turska pripremaju srednjoročni program saradnje u ekonomiji, nauci i kulturi za period od 2016. do 2019. godine, a za obnavljanje čarter letova rekao je da su "tehnička stvar" u najskorije vreme.

Erdogan je izrazio nadu da će zajednički projekti Rusije i Turske pomoći da se ponovo izgradi "osa prijateljstva" dve zemlje.

"Naša saradnja nije ograničena samo energetikom, ni gasom ni atomskom stanicom, ona je dosta raznostrana. Reč je i o mašinskoj gradnji i metalurgiji, mnogo smo razgovarali i o isporukama poljoprivrednih proizvoda", dodao je ruski predsednik.

Dvojica predsednika su najpre skoro dva sata razgovarali u užem sastavu, a kasnije su im se pridružili članovi delegacija, među kojima su i šef turske obaveštajne službe Hakan Fidani i i načelnik Generalštaba ruske vojske, prvi zamenik ministra odbrane Rusije Valerij Gerasimov.

Do susreta Putina i Erdogana došlo je devet meseci nakon početka političke krize nastale nakon što je Ankara oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom.

Analitičari ocenjuju da Erdogan koristi posetu Sankt Peterburgu kako bi dobio rusku podršku i ojačao svoju poziciju u sporu sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: