Utorak, 12.07.2016.

22:14

AP: Ne, Tereza Mej nije kao "Čelična lejdi", kao Merkel je

Neposredno pošto je potvrđeno da će Tereza Mej od srede biti nova britanska premijerka londonski tabloidi počeli su da je porede sa britanskom "Čeličnom lejdi".

Izvor: Beta/AP

AP: Ne, Tereza Mej nije kao
Foto: GettyImages

Međutim oni koji se više zadube u njenu ličnost uočavaju više sličnosti između nje i danas najmoćnije žene Evrope, nemačke kancelarke Angele Merkel, piše agencija AP u analizi.

Obe žene važe za oprezne pragmatičarke. Merkel je poznata po tome što će sa odlukom o mnogim pitanjima čekati da se izgradi konsenzus i opredeliće se za stranu koja ima veću šansu za uspeh.

Mej je pokazala sopstvenu taktiku strpljenja i izabrala da bude na margini kampanje za referendumu o britanskom članstvu u EU, ostajući u sredini što izgleda kao najbolje mesto da potom preuzme kormilo podeljene konzervativne partije posle ostavke premijera Dejvida Kamerona.

"Često se kaže da šta Merkel misli o nekom pitanju ne može da se zna do poslednjeg trenutka, možda čak ni tada. Izgleda da je Mej slično nedokučiva. Ona čeka svoj trenutak", rekao je Hans Kundnani, analitičar iz Londona koji radi za Nemački Maršal Fond.

On je rekao da svi žele da porede političarke s Margaret Tačer i da je čak i Angela Merkel, kada se pojavila, poređena s njom. Prema njegovim rečima Merkel je zapravo anti-Tačerka.

"Tačer je bila vrlo strastvena, s jakim uverenjima za koja se borila. Bila je političarka koja je stvarala podele, dok je Merkel suprotno tome. Za sada, sudeći po onome što znamo o Terezi Mej izgleda da u njoj ima više Angele Merkel nego Margaret Tačer", rekao je Kundnani.
Foto: Tanjug
Nemački mediji su odmah analizirali kako bi Mej (59) mogla da uspostavi čvrst radni odnos sa 61-godišnjom Merkel, nemačkom liderkom od 2005. godine, navodeći suštinske i stilske sličnosti između njih dve, od porodičnog porekla do hobija.

Nemački tabloid “Bild”je u onlajn izdanju objavio tekst s naslovom "Koliko Merkelke se nalazi u gospođi Bregzit", navodeći sličnosti između dve liderke i izražavajući nadu da će one formirati vezu koja će doprineti da se ograniči šteta od izlaska Britanije i EU.

Obe su odrasle na selu u hrišćanskim porodicama, Mej u selu blizu Oksforda gde joj je otac bio sveštenik Anglikanske crkve, a Merkel u Templinu, severno od Berlina gde joj je otac služio kao luteranski pastor.

Obe vole da se opušaju u kuhinji i kuvaju za svoje muževe koji beže od fotoaparata. Ni jedna ni druga nemaju dece. Ta tema se pokazala kao dosta odlučujuća za brzu potvrdu Mejove kao britanskog premijera.

Njena stranačka suparnica, Andrea Lidsam, odustala je od trke dan pošto je neumesno nagovestila da bi ona bila bolji lider jer je, za razliku od Mejove, ona majka.

I Merkel i Mej se oblače poslovno, vole velike ogrlice i zelenu boje nane i tirkiznu, mada modne sličnosti prestaju kod cipela, pošto je Mej poznata po svojim skupim cipelama, često u šarama leopardove kože.
Foto: GettyImages
Kako navodi agencija AP, sada je možda najveće pitanje da li će Mej da se razvije kao premijer centra koji traži konsensus kao Merkel, ili će se okrenuti udesno, ka konzervativnim poslanicima koji su se najglasnije zalagali za Bregzit.

Dok je Tačer bila poznata po svojoj nepopustljivosti, Mej je istakla potrebu da Konzervativci kritički da preispitaju svoj imidž bezosećajne stranke i da pruže ruku siromašnim i marginalizovanim građanima.

Mej je provela poslednjih šest godina kao Kameronova ministarka unutrašnjih poslova, prvih pet u koaliciji sa levičarskom Liberalno demokratskom strankom. Merkel je dva puta vladala sa svojim levičarskim rivalima, i čvrsto je pomerila svoju konzervativnu Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU) ka centru.

Mej i Merkel su međutim zauzele drastično različit stav oko pitanja koje je najviše podstaklo antievropsko raspoloženje u Britaniji, pitanja imigracije.

Merkel je inspisala priliv imigranata u Evropu sa obećanjem 2015. da će primiti sve ratne izbeglice, stav koji je morala da ublaži kako su se do krajnjih granica popunili kapaciteti Nemačke da primi pridošlice.

Nasuprot tome, Mej je bila čvrsta u traženju da se smanji imigracija u Britaniji, mada je upozorila da bi imigracija mogla da poraste pre no što Britanija napusti EU.

Kod tog ključnog pitanja oni koji porede Mej i Merkel vide znake da bi britanski pregovori sa EU mogli da potraju, pošto je Mej već rekla da ne namerava da se pozove na član o izlasku iz EU pre počeka 2017. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: