Štajnmajer: NATO da ne zvecka oružjem prema Rusiji

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer kritikovao je politiku NATO prema Rusiji koju je ocenio kao ratobornu.

Izvor: B92

Subota, 18.06.2016.

14:33

Štajnmajer: NATO da ne zvecka oružjem prema Rusiji
Getty Images

"Danas treba da izbegnemo da pogoršavamo situaciju zveckanjem oružja i zvukom čizama", rekao je Štajnmajer u intervjuu za sutrašnje izdanje nemačkog dnevnika Bild.

On je kritikovao raspoređivanje NATO snaga na granici sa Rusijom i najnovije manevre Alijanse koji se odvijaju u Poljskoj.

NATO je objavio u ponedeljak da će rasporediti četiri bataljona u baltičkim zemljama i u Poljskoj, da bi se suprotstavio "agresivnim delovanju Rusije", rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Štajnmajer, socijaldemokratski ministar, rekao je da su veliki NATO manevri koji su počeli ovog meseca u Poljskoj kontraproduktivni za regionalnu bezbednost i da mogu da rasplamsaju napetosti sa Rusijom.

"Ko god veruje da će stvoriti više sigurnosti simboličnim paradama i tenkovima blizu granica na istoku se vara", rekao je Štajmajer i dodao da bi dobro bilo da se ne stvara "pretekst za obnavljanje stare konfrontacije".

On je pozvao Alijansu da zameni vojne vežbe sa više dijaloga i saradnje sa Rusijom.

NATO je počeo velike dvonedeljne vojne vežbe u Poljskoj 7. juna, u kojima se simuliše ruski napad na Poljsku. U vežbe je uključeno 31.000 vojnika, desetine borbenih aviona, ratni brodovi i 3.000 vozila.

NATO vežbe treba da testiraju sposobnost Alijanse da odgovori na pretnje i održavaju se svake dve godine. Rusija je međutim više puta rekla da su NATO trupe blizu njenih granica predstavljaju pretnju za njenu bezbednost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: