Mrtva beba pronađena u ćeliji KPZ Požarevac

Telo mrtve bebe pronađeno je u sredu u KPZ Požarevac ispod kreveta osuđenice koja je prethodno pokušala da se ubije brijačem, navode beogradski mediji.

Izvor: Blic, Veèernje novosti

Četvrtak, 26.05.2016.

19:27

Default images

“Osuđenica je juče popodne u ćeliji zatečena sa posekotinama po vratu, zbog čega je odmah prebačena u Opštu bolnicu u Požarevcu. Tamo su joj sanirane površinske rane, koje su bile lakše prirode, pa je iste večeri vraćena nazad u zatvor”, kaže za "Novosti" Zorana Vučević, portparolka Uprave za izvršenje zavodskih sankcija.

Ona je navela da je iste večeri, pregledom ćelije osuđenice, ispod kreveta pronađeno beživotno telo novorođenčeta, uvijeno u najlon kesu.

Telo bebe odmah je prebačeno na odeljenje patologije kako bi se izvršila obdukcija i utvrdio uzrok smrti.

Osnovno javno tužilaštvo naložilo je obdukciju tela, kako bi se utvrdilo da li je dete rođeno mrtvo ili je ubijeno.

Ukoliko se dokaže da je osuđenica ubila svoju tek rođenu bebu, njoj bi pretila kazna do pet godina zatvora, navode “Novosti”. Reč je o blažoj kazni, jer se kao olakšavajuća okolnost uzima stanje smanjene uračunljivosti kod porodilja. Zbog uvažavanja ovakvog stanja, ovo krivično delo tretira se kao privilegovano ubistvo.

Osuđenica Z.S. je rodom iz Niša i bila je osuđena na tro godine zatvora zbog preprodaje narkotika. Iz zatvora je trebalo da izađe 2017. godine.

Ženski zatvor u Požarevcu jedini je zatvor za žene u Srbiji i u njemu kaznu trenutno izdržava oko 250 osuđenica.

Ukoliko se desi da se neka od osuđenica porodi tokom izdržavanja kazne, dete s njom ostaje dok ne navrši dve godine života, a onda se daje na brigu njenoj porodici ili hraniteljima.

Za razliku od muškog zatvora "Zabela", koji se nalazi u istoimenom naselju sedam kilometara izvan grada, ženski zatvor je u samom centru Požarevca, preko puta glavne autobuske stanice. Pažnju prolaznika ova zgrada privlači time što je opasana visokim zidovima, kao i obezbeđenjem kod ulazne kapije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: