Dečani:Najavljen protest zbog vraćanja zemljišta manastiru

Odluka kosovskog Ustavnog suda da manastiru Visoki Dečani potvrdi vlasništvo nad zemljom za koju opština tvrdi da je društvena izaziva tenzije.

Izvor: B92

Sreda, 25.05.2016.

11:50

Dečani:Najavljen protest zbog vraćanja zemljišta manastiru
Tanjug

Portal Telegrafi navodi da je analitičar Imera Muškoljaja rekao da je siguran da stanovnici Dečana neće prihvatiti odluku i da će to "samo pogoršati međunacionalne odnose".

S druge strane, predsednik opštine Dečani Rasim Seljmanaj rekao je da je odluka suda nepravedna i politički motivisana, ali da ne veruje da će to dovesti do međunacionalnih tenzija.

"U koordinaciji sam sa drugim strankama i zvisno od okolnosti odlučićemo koji ćemo metod koristiti da se usprotivimo ovoj odluci", rekao je Seljmanaj portalu.

On je dodao da planiraju da se žale Ustavnom sudu i da će danas biti održana sednica opštine, a zatim u četvrtak i protest protiv odluke Suda.

Analitičar Arben Ćirezi rekao je da je odluka Ustavnog suda "skandalozna", ali je dodao da pravoslavna crkva ne treba da bude meta nezadovoljstva lokalnih stanovnika tom odlukom.

Oni međutim imaju pravo da protestuju, dodao je on.

Manastiru Visoki Dečani su 24 hektara zemljišta, koje lokalni Albanci žele da prisvoje, vraćena odlukom Vlade Srbije 1997. godine, a kosovski Ustavni sud je 21. maja zaključio 16-godišnjii sudski spor i potvrdio vlasništvo manastira nad tom zemljom.

Rukovodstvo opštine Dečani zakazalo je za sutra u podne demonstracije protiv odluke kosovskog Ustavnog suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: