Hag: Novo suđenje Stanišiću i Simatoviću

Bivšem šefu DB Jovici Stanišiću i njegovom saradniku Franku Simatoviću biće ponovo suđeno u Hagu za zločine nad nesrbima u BiH i Hrvatskoj.

Izvor: B92

Utorak, 15.12.2015.

15:29

Default images
Foto: ICTY

Žalbeno veće Tribunala nije potvrdilo prvostepenu presudu iz 2013, kojom su oni oslobođeni krivice po svim tačkama optužnice, već je naložilo novo suđenje.

Haško tužilaštvo žalilo se na oslobađajuću presudu i zatražilo da je apelaciono veće u potpunosti preinači i da obojicu optuženih proglasi krivim po svim tačkama optužnice za zločine od 1991. do 1995.

Simatović i Stanišić su bili na privremenoj slobodi dok im nije naložen povratak u Sheveningen na izricanje presude, a sada će u pritvoru sačekati odluku o novom suđenju.

Kako je navelo Žalbeno veće, prvostepeno veće je u procesu napravilo "osnovne greške".

Bivši čelnici DB su optuženi za ratne zločine počinjene na području Hrvatske i BiH i za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Optužnica ih tereti za zločine progona, ubistva, deportacije i prisilnog premeštanja hrvatskog i muslimanskog stanovništva.

Tužilaštvo je tvrdilo da su zločini počinjeni u udruženom zločinačkom poduhvatu na čijem je čelu bio tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević.

Prvostepenom presudom utvrđeno je da su Stanišić i Simatović slali jedinice specijalne namene SDB-a, tzv. "crvene beretke", u Hrvatsku i BiH, ali su obojica oslobođeni jer nije dokazano da su jedinice slali s namerom da se počine zločini.

Prema mišljenju prvostepenog veća, nije dokazana ni njihova namera učestvovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Tadašnji premijer Ivica Dačić je izjavio da je to bila "presuda od velikog značaja za Srbiju".

Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije tokom operacije Sablja, posle ubistva premijera Zorana Đinđića, 12. marta 2003. godine. Stanišić je prebačen u Hag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine.

Do kraja prvostepenog procesa, 2013. godine, više puta su bili na privremenoj slobodi.

Njihovo prvo prebacivanje u Hag u delu javnosti je protumačeno kao razbijanje mita koji je pažljivo građen još od Osme sednice, posle koje je Stanišić došao na čelo srpskog DB-a.

Njegov uticaj devedesetih godina rastao je preko “antibirokratske revolucije”, uvođenja višepartijskog sistema, vođenja ratova na prostoru bivše Jugoslavije, pa do oktobra 1998. kada je bio smenjen u vreme eskalacije sukoba na Kosovu.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, obojica su izjavila da nisu krivi. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: