Sreda, 02.12.2015.

07:39

"Evropa bez Srbije i Albanije nije Evropa"

Bivši predsednik Evropske komisije Romano Prodi smatra da nije pitanje da li bi zemlje Zapadnog Balkana trebalo da postanu članice EU, već samo kada će.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Youtube screenshot

"Evropa bez Balkana, bez Srbije, bez Albanije, nije Evropa", poručio je on u izjavi bečkom dnevniku "Standard".

Prodi je odbacio kritiku da je EU za vreme njegovog mandata prebrzo i presnažno rasla.

"Nije tačno, mi smo želeli da primimo pet novih država u roku od deset godina, ali smo integrisali deset za pet godina", dodao je on.

Prodi je ukazao da je tada bio prisutan optimizam i da su mnoge bivše države članice Sovjetskog saveza težile ka Evropi.

"Nije bilo moguće ostaviti ih na cedilu", objasnio je on ističući da niko tada nije mogao da poveruje da bi se baš one zemlje kojima je ponajviše pomagano, kao što su Poljska ili Mađarska, samo par godina kasnije mogle okrenuti nacionalizmu.

Istovremeno poručuje da, "bilo da se radilo o devet ili 25 država, problematično dete je uvek bila Velika Britanija".

Prodi je, međutim, uveren da će britanski referendum biti u korist EU i da će potom biti ubrzan proces dogovaranja u Uniji.

Italijanski političar je ukazao da je aktuelni strah od terorizma izazvao nesigurnost u Evropi i da će zavisti od ophođenja EU tim pitanjem, da li će doći do usporavanja ekonomskog rasta i nemira na tržištima.

Prodi je kazao da je potrebno više mudrosti.

On je ocenio da današnja Evropa stoji u mestu, ističući da godinama nije bilo nikakvog napretka.

Prema njegovim rečima, nedostaju političari koji bi podstakli EU i sproveli potrebne političke reforme.

"Francuska je oslabljena, Velika Britanija je svojim planovima za referendum izvršila samoubistvo. Zbog toga je vodela uloga pripala Nemačkoj", smatra on.

Prodi kaže da u EU nema ni jedinstvene spoljne ni odbrambene strategije, kao i da ne veruje da će biti usvojena zajednička strategija protiv terorizma.

"Pre nego što se može razgovarati o intervencijama EU, zajedno sa SAD, mora razgovarati o vremenu posle. Mi se pozivamo za pregovarački sto samo iz pristojnosti", naglašava Prodi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: