Sabrata: Potraga za otetim Srbima

Sve bezbednosne službe u Sabrati maksimalno su angažovane posle otimice državljana Srbije, kaže zvaničnik vojnog saveta u tom gradu na severozapadu Libije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.11.2015.

07:28

Default images

"Svuda su postavljeni kontrolni puktovi i tražimo ih", rekao je agenciji AFP neimenovani načelnik vojnog saveta, koji veruje da je dvoje otetih službenika ambasade Srbije još u Sabrati.

O otmici su obavešteni i susedni gradovi i oblasti i od njih je zatraženo da takođe postave kontrolne punktove, naveo je taj zvaničnik. Vojni savet Sabrate je zadužen za bezbednost te oblasti i lojalan je alijansi koja kontroliše Tripoli, navela je francuska agencija.

Nešto ranije, član gradskog saveta Sabrate Abdulgasim Krair je rekao da će učiniti sve što je moguće da bi se pronašli otmičari i spasili zaposleni u ambasadi.

Sabrata se nalazi na severozapadu Libije, na oko 60 kilometara od Tripolija.

Na mestu kidnapovanja, nedavno je bilo nekoliko otmica. Reč je o glavnom putu koji vodi ka Tunisu i u toj oblasti u blizini Sredozemnog mora su aktivni krijumčari i lokalne milicije.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je saopštilo da su oteti vezista Slađana Stanković i vozač Jovica Stepić, ističući da čini sve da obezbedi više informacija i siguran povratak naših državljana.

Krair: Ambasador Srbije i njegova supruga izmakli zasedi

Član gradskog saveta Sabrate, grada u kojem su u nedelju oteta dva službenika ambasade Srbije u Libiji, rekao je da je konvoj vozila sačekala u zasedi naoružana grupa i da je zasedu uspelo da zaobiđe vozilo u kome su bili srpski ambasadora i njegove supruga, a da je grupa zaustavila vozilo koje je bilo iza.

Prema rečima Abdulgasima Kraira, koje je preneo je AP, konvoj vozila se kretao ka granici sa Tunisom i ostatak konvoja su, posle otmice, bezbedno na odredište ispratili pripadnici libijskih vojnih snaga.

"Uverili smo ih da ćemo učiniti sve što možemo da pronađemo otmičare i spasimo zaposlene" u ambasadi, rekao je on.

Krair tvrdi da ambasada Srbije o svom putovanju nije prethodno obavestila lokalne vlasti, navodeći da "nije bezbedno putovati kroz tu oblast bez pratnje".

Ambasador Oliver Potežica se sa porodicom nalazio u prvom vozilu, a u drugom su bili vozač ambasade Jovica Stepić i administrativni ataše ambasade Slađana Stanković, koji su oteti.

Sabrata se nalazi na severozapadu Libije, na oko 60 kilometara od Tripolija.

Na mestu kidnapovanja, nedavno je bilo nekoliko otmica. Reč je o glavnom putu koji vodi ka Tunisu i u toj oblasti u blizini Sredozemnog mora su aktivni krijumčari i lokalne milicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: