MKD: Vanredni voz vozi izbeglice do Srbije

Makedonske vlasti su dozvolile izbeglima s Bliskog istoka da sa železničke stanice u Đevđeliji pređu u Srbiju i za njih je obezbeđen vanredni voz.

Izvor: B92

Petak, 21.08.2015.

15:05

Default images
foto: Tanjug

To je učinjeno u dogovoru sa UNHCR, iako je zvanično Skoplje prethodno nameravalo da izbegle vrati u Grčku.

Sa ovom grupom migranata - izbeglica sa Bliskog istoka koji su u Makedoniju ušli pre proglašenja vanrednog stanja u graničnom pojasu granice s Grčkom, policija se sinoć sukobila u pokušaju da ih nasilno vrati u Grčku.

U tom okršaju je, prenose lokalni mediji, nožem ranjen jedan policajac.

Makedonske vlasti su danas najavile da će ubuduće ulazak u Makedoniju biti dozvoljen samo ograničenom broju izbeglica iz "ranjivih kategorija".

Specijalne jedinice policije, raspoređene uz granicu sa Grčkom, od juče kod Đevđelije ne dozvoljavaju nijednom migrantu da pređe granicu i uđe u Makedoniju.

Zato je razvučena ograda od bodljikave žice sa obe strane železničke pruge kod graničnog prelaza Đevđelija-Idomeni, kao i duž granične linije u dužini od nekoliko kilometara.

Očekuje se da policijske snage danas zamene pripadnici makedonske vojske koji su već u oklopnim vozilima parkiranim kod železničke stanice u Đevđeliji.

U pokušaju da zaustave sve veći priliv izbeglica s Bliskog istoka koji u Makedoniju ilegalno ulaze iz Grčke, makedonski specijalci su juče duž granice upotrebili i šok bombe.

Vanredna situacija je proglašena u graničnom pojasu na jugu i severu Makedonije, duž granica s Grčkom i sa Srbijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: