Tači poručio Merkelovoj: Danke Dojčland!

Nemačka ostaje vodeći partner Kosova, hvala kancelarki Merkel i "Danke Dojčland", napisao je na svom Fejsbuk profilu zamenik kosovskog premijera Hašim Tači.

Izvor: B92

Sreda, 01.07.2015.

11:23

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Kosovski premijer Isa Mustafa i njegov zamenik Hašim Tači obećali su nemačkoj kancelarki da će Kosovo vrlo brzo formirati specijalni sud za zločine koje je počinila Oslobodilačka vojska Kosova, napisao je Tači posle razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

On je takođe naveo da će Kosovo ispuniti uslove koje je Merkelova juče u Berlinu prenela Mustafi, a reč je, pored formiranja specijalnog suda, i o obavezi nastavka dijaloga sa Beogradom i potrebe kompromisa.

"Nastavićemo da budemo konstruktivni i usmereni na dijalog Beograda i Prištine, u kome posreduje EU, o postizanju novih sporazuma", napisao je Tači, uz poruku "Danke Dojčland".

Zahvalnost Nemačkoj objašnjava činjenicom da Nemačka ostaje vodeći partner Kosova.

Tači kaže i da je razgovor sa Merkelovom za njega bila čast, da je razgovor bio vrlo srdačan, kao i radni ručak, te dodao da su nemačku kancelarku uverili da će Priština vrlo brzo osnovati specijalni sud .

"Takođe, smo razgovarali i o inicijativi kancelarke Merkel, tzv Berlinski proces, koji podržava približavanje zemalja Zapadnog Balkana putem ekonomskog razvoja. Tražili smo kancelarkinu podršku i u procesu liberalizacije viznog režima za Kosovare i za ubrzavanje procesa učlanjenja Kosova u EU", naveo je Tači na svom Fejsbuk profilu.

Mediji u Prištini navode da je susret između Merkelove i Tačija namerno bačen u senku sastanka kosovskog premijera Mustafe sa nemačkom kancelarkom, što je objašnjeno "nelagodom", koju nemački zvaničnici osećaju znog mogućih posledica izveštaja Dika Martija na dalju karijeru nekadašnjeg političkog lidera OVK.

Merkelova i Tači su razgovarali "na marginama" berlinskih sastanaka Mustafe, a Tači je, posle razgovora, obećao Merkelovoj da će Priština ostati "konstruktivna" u dijalogu sa Beogradom, što je jedan od tri zahteva koje je nemačka kancelarka ispostavila delegaciji Prištine.

Pata kënaqësinë që sot, së bashku me Kryeministrin Mustafa, të takoj Kancelaren gjermane, Angela Merkel, në një takim...

Posted by Hashim Thaçi on Tuesday, June 30, 2015

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: