"Oluja" će se slaviti dva dana

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović postigli su kompromis oko proslave 20. godišnjice „Oluje“.

Izvor: B92

Sreda, 20.05.2015.

22:11

Default images

“Oluja“ će se obeležavati dva dana – vojnim mimohodom (paradom) 4. avgusta u Zagrebu i centralnom proslavom 5. avgusta u Kninu, saopšteno je u Zagrebu.

To je novinarima rečeno posle sednice Državnog odbora za obeležavanje Dana pobede i domovinske zahvalnosti, Dana branitelja i 20. godišnjice „Oluje“. U radu Odbora su, uz predstavnike državnog i vojnog vrha, učestvovala i četiri penzionisana generala, učesnika „Oluje“ - Ante Gotovina, Mladen Markač, Petar Stipetić i Marijan Mareković.

Državni odbor formirala je Vlada pošto nije bilo saglasnosti o mestu i načinu proslave „Oluje“, odnosno zbog neslaganja premijera Zorana Milanovića i predsednica države o tome treba li uz svečanost u Kninu održati i vojnu paradu u Zagrebu. ;Premijer se zalagao da se proslava u Kninu i vojna parada u Zagrebu održe istog dana, 5. avgusta, dok je predsednica bila za razdavajanje ta dva događaja.

Prema pisanju hrvatskih medija, kompromisno rešenje predložila su četvorica generala.

Predsedica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas da će učestvovati u radu Državnog odbora za organizaciju 20. godišnjice „Oluje“, ali da će, za razliku od Vlade, zastupati stav da se centralna proslava mora održati 5. avgusta u Kninu. Ona je, međutim, rekla da je spremna da prihvati vojnu paradu uoči ili posle proslave u Kninu.

Iako se predsednica prvobitno složila s Vladinom idejom, promenila je stav posle oštrih kritika iz Hrvatske demokratske zajednice i dela branitelja, a zatim je predlagala da se vojna parada održi u maju iduće godine.

Obeležavanje „Oluje“ jedna je u nizu tačaka sporenja premijera i predsednice, odnosno Socijaldemokratske partije i Hrvatske demokratske zajednice u izbornoj godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: