Sastanak u Skoplju bez rezultata

Lideri četiri najveće partije u Makedoniji, ni danas, na drugom sastanku, nisu postigli napredak u približavanju stavova oko prevazilaženja krize u zemlji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.05.2015.

18:56

Default images
Foto: Tanjug

Sastanku u Skoplju su prisustvovali lider vladajuće VMRO DPMNE i premijer Makedonije Nikola Gruevski, predsednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev, lider Demokratske unije za integracije (DUI) Ali Ahmeti, koji je koalicioni partner vladajuće VMRO DPMNE, lider opozicione Demokratske partije Albanaca (DPA) Menduh Tači i ambasadori EU i SAD u Makedoniji, Aiva Orava i Džesa Bejlija.

Novinarima se nakon sastanka obratio samo Zaev koji je rekao da "treba utvrditi principe za pregovaranje da bi pregovori mogli da napreduju", dok je Gruevski rekao da će svoju izjavu dati večeras.

"Na sto je bio stavljen predlog za razgovor po temama koje je predložila DUI, ali teme nismo otvorili zato što prvo treba utvrditi principijelnost, ravnopravnost, a treba obezbediti i garancije. Očigledno iskoraka (u pregovorima) nema, ali bar smo dogovorili još jedan sastanak 26. maja", kazao je Zaev.

On je dodao da očekuje da svoje predloge za rešavanje krize u Makedoniji daju i predstavnici Evropske komisije, sa kojima Zaev i Gruevski treba da se sastanu sutra u Strazburu.

"Naše pozicije i naši zahtevi su jasni, potrebna je nezavisna institucija koja će biti Vlada u određenom periodu i koja će pripremiti fer i demokratske izbore u Makedoniji", kazao je Zaev.

Sastanak četiri lidera organizovan je po pisanom predlogu lidera DUI Alija Ahmetija, koji je podrazumevao da se prvo rekonstruiše Vlada, a da se zatim formiraju radne grupe za pojedinačne teme kakve su sloboda medija i pravosuđe.

Za opozicionu SDSM to je bio neprihvatljiv predlog, a iz te partije su ponovili da je jedini izlaz iz političke i institucionalne krize ostavka Gruevskog, formiranje prelazne vlade i organizovanje prevremenih parlamentarnih izbora.

U Skoplju su danas nastavljeni protesti ispred Vlade Makedonije.

Demonstranti traže ostavku Gruevskog i njegove Vlade i najavljuju da će tu ostati dok njihov zahtev ne bude ispunjen. Protest je počeo juče, učestvovalo je više desetina građana, a nekoliko stotina aktivista SDSM, među njima i Zaev, prespavalo je u šatorima ispred Vlade.

Gruevski je i danas ostao pri stavu da o svemu može da pregovara, osim o ostavci Vlade i prevremenim izborima, a VMRO DPMNE zakazala je skup svojih pristalica pod motom "Makedonija je jaka" za 20.00 sati ispred makedonskog parlamenta, Sobranja, koje se nalazi nekoliko stotina metara od zgrade Vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

19 h

Podeli: