Pantić: Incidenti na KiM opasni

Poslanik SNS Krstimir Pantić kaže da incidenti na severu Kosova mogu da dovedu do ozbiljnih sukoba s nesagledivim posledicama po srpski narod na KiM.

Izvor: B92

Utorak, 14.04.2015.

16:54

Default images

Pantić je rekao Tanjugu da svaki incident koji se desi u severnom delu Kosovske Mitrovice može da eskalira i dovede do ozbiljnih sukoba.

Pantić, bivši predsednik opštine Kosovska Mitrovica i nekadašnji zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, rekao je da odgovornost za incidente snose i Beograd i Priština i Brisel, ali i Kosovska policija.

"Beograd zbog toga što je pristao na rešenja koja su daleko ispod minimuma koji garantuje Ahtisarijev plan, a koji je ustavna obaveza Kosova, Priština zbog činjenice da svoje političke i ekonomske probleme gura pod tepih i potencira sever Kosova kao izvor nestabilnosti, a Brisel zbog činjenice da želi što pre da reši pitanje Kosova, da zaokruži nezavisnost Kosova i na silu integriše sever Kosova u kosovske institucije", rekao je Pantić.

Odgovornost je kolektivna, ali ne snose svi podjednaku odgovornost za ovo što se dešava na Kosovu i Metohiji, kazao je on i istakao da pojedini čelnici Kosovske policije sarađuju sa kriminalcima koji žive sa obe strane reke Ibar.

"Odgovornost čelnika Kosovske policije je velika i svi dobro znaju da Kosovska policija nije osposobljena, da ne želi i nema snage da se obračuna sa kriminalom na Kosovu. Jedan od razloga ovakvog stanja je činjenica koja je poznata i Euleksu, a to je da su pojedini visoki zvaničnici Kosovske policije povezani i blisko saradju sa kriminalcima koji žive sa obe strane reke Ibar", rekao je Pantić.

Kosovski analitičar Nedžmedin Spahiju izjavio je Tanjugu da sve dok postoji dobar odnos između odgovarajućih gradskih struktura, ne može doći do pogoršanja situacije i incidenti ostaju izolovani.

"Što se tiče incidenta kada je nestao mladić u reci, tu vidimo dobro reagovanje gradonačelnika Severne i Južne Mitrovice i takvi postupci ljudi koji su na odgovornim funkcijama sprečavaju nepoželjni rasplet dogadjaja", smatra Spahiju.

I on navodi da je odgovornost Kosovske policije za stanje na severu Kosova velika i da u radu policije ima mnogo toga što treba da se poboljša.

"Odgovorni za incidente treba da odgovaraju, a policajci da preduzimaju mere prema njima. Oni koji su zaduženi za očuvanje reda i mira u odredjenim područijima, ako se desi incidenti, a oni ne mogu da otkriju počinioce, onda bi neko iz policije trebao da odgovara za to, inače se ne može ići napred", naglasio je Spahiju.

Predsednik privremenog opštinskog organa Kosovske Mitrovice Aleksandar Spirić izjavio je Tanjugu da je preko potrebna reakcija albanskih političara kako bi se sprečila eskalacija nasilja na severu Kosova.

"Prvi incident u Kosovskoj Mitrovici izuzetno je složen i dodatno je uneo uznemirenost medju srpskim stanovništvom na severu Kosova. Maloletnici se koriste u različite političke svrhe i stoga je bila neophodna reakcija albanskih lidera da osude ovaj napad", kazao je Spirić.

"Želimo da se počinioci što pre pronađu i insistiramo da Kosovska policija učini napore da se otkriju počinioci i to ko stoji iza ovih napada", rekao je Spirić i naglasio da to ne treba da reše na način što su suspendovali nekoliko policajaca koji su u vreme incidenata bili na dužnosti, već da počinioce privedu i kazne.

Na severu Kosova poslednjih dana dogodilo se nekoliko vrlo ozbiljnih incidenata, u kojima je više osoba povređeno u tučama, hladnim i vatrenim oružjem.

Kosovska policija do sada nije uspela da reši nijedan od ovih incidenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: