"Potreba da se okrivi posada"

Vojni analitičar Aleksandar Radić kazao je da je u slučaju pada helikoptera vrlo prepoznatljiva potreba da krivica posade bude na prvom mestu.

Izvor: B92

Petak, 03.04.2015.

16:18

Default images
foto: Tanjug

On je naveo da se to radi kako bi oni koji snose najveću odgovornost bili što manje oštećeni u političkom i moralnom smislu.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je danas da je primarna odgovornost za pad vojnog helikoptera 13. marta na posadi, da postoje osnovi sumnje da deo odgovornosti snosi i jedan broj aktivnih pripadnika Vojske Srbije, kao i indicije za eventualnu odgovornost i određenog broja civilnih lica.

"Mislim da će pokušati da se ide na protok vremena da bi svi akteri nesreće prošli što manje oštećeni u političko-moralnom smislu, naročito oni koji i snose najveću političku i moralnu odgovornost", rekao je Radić za agenciju Beta.

On je naveo da su okolnosti koje su dovele do nesreće mnogo komplikovanije i dodao da je u ovom slučaju vrlo prepoznatljiva potreba da krivica posade bude na prvom mestu.

"Naravno da u vazduhoplovstvu nije nikakvo otkriće da kada se desi nesreća prvo krenete od ljudi. Problem što su se oni uopšte zatekli u tom ambijentu i to je skup okolnosti koji bi trebalo da bude predmet istrage i ozbiljne rasprave i rasprave u parlamentu da bismo došli do spoznaje gde se greši", kazao je Radić.

Vojni helikopter koji je prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara pao je 13. marta oko 22.30 nedaleko od beogradskog aerodroma. U nesreći je poginulo sedam osoba, a posle udesa Vojska Srbije je formirala dve komisije kako bi se utvrdio uzrok nesreće.

Odgovornost za pad vojnog helikoptera primarno je na članovima posade, ali postoje sumnje da deo odgovornosti snose druga vojna i civilna lica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: