Buhari novi predsednik Nigerije

Bivši vojni komadant Muhamed Buhari postao je prvi opozicioni kandidat koji je pobedio na predsedničkim izborima u Nigeriji, prenosi BBC.

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2015.

02:37

Default images
Èovek traži svoje ime na spisku za glasanje tokom izbora. Foto: Beta/AP

Dosadašnji nigerijski predsednik Gudlak Džonatan telefonirao je 72-godišnjem Buhariju i čestitao mu na pobedi.

Nezvanični rezultati izbora navode da je Buhari postao predsednik za više od dva miliona glasova od svog rivala.

Kako navodi britanski „Gardijan“ Buhari je osvojio više od 15 miliona glasova, dok je za Džonatana glasalo 12.8 miliona ljudi.

Prema poslednjim podacima, Buhari je pobedio u 21 saveznoj državi, dok je Džonatan odneo pobedu u 15, među kojima je i glavni grad Abudža.

Inače, strani posmatrači su uglavnom hvalili izbore, iako je ponegde bilo optužbi i prevarama.

„Obećao sam zemlji slobodne i poštene izbore. Održao sam svoju reč. Ničija ambicija nije vredna krvi bilo kog Nigerijca. Jedinstvo, stabilnost i progres naše drage zemlje je bitnija od bilo čega drugog“, istakao je dosadašnji predsednik Džonatan i dodao da je poželeo sve najbolje novom predsedniku Buhariju.

„Hvala svim Nigerijcima još jednom na sjajnoj prilici da vodim ovu zemlju i uveravam vas da ću dati sve od sebe do kraja mog mandata“, rekao je Džonatan, a prenosi „Gardijan“.

Portparol Buharijevog Progresivnog kongresa (APC) je pohvailo taj potez Džonatana i istakao da će on ostati heroj za to što je uradio.

„Tenzija će se značajno smanjiti“, naveo je on.

Buharijeva pobeda je značajan trenutak u turbulentnoj istoriji Nigerije.

Od sticanja nezavisnosti od Velike Britanije 1960. godine, bilo je nekoliko pučeva, a većina izbornih procesa je bila namešetena.

Iz Progresivnog kongresa su nakon objavljivanja rezultata pozvali na „mirne proslave“ i upozorili svoje pristalice da ne napadaju protivnike.

„On li ona, ukoliko to urade, nisu sa mnom“, rekao je novi Nigerijski predsednik.

Bivši vojni komadant je uspeo da osvoji više od 25 posto glasova u 24 države. Najsigurniji bio je u severnozapadnim saveznim državama, koje je Boko Haram, inače, najviše napadao.

U saveznoj državi Borno, jednoj od najteže pogođenoj sukobima, Buhari je osvojio 94 posto glasova.

Buhari je već vladao Nigerijom od januara 1984. do avgusta 1985. kada je preuzeo vlast nakon puča organizovanog u decembru 1983. godine.

Sa druge strane Džonatan je bio prvi čovek Nigerije bio od 2010. godine, kada je osvojio vlast na izborima.

Prema rečima mnogih glasača Buhari, bivši vojni komadant, je u boljoj poziciji da porazi Boko Haram čiji su pripadnici do sada u Nigeriji ubili više hiljada ljudi, tako da se veruje da je to glavni uzrok njegove pobede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: