"Nećemo osloboditi pilota iz UKR"

Rusija se nije saglasila da oslobodi ukrajinskog vojnog pilota Nađu Savčenko, koja 63 dana štrajkuje glađu u pritvoru u Moskvi, saopštio je Kremlj.

Izvor: B92

Petak, 13.02.2015.

12:10

Default images
Foto: Beta/AP

Na mirovnim pregovorima u Minsku dogovoreno je da budu razmenjeni svi zarobljenici i oni koji su "nezakonito pritvoreni", ali, kako je rekao Peskov, slučaj Savčenkove biće rešen na sudu, prenela je agencija AFP.

Na]a Savčenko (33) je optužena da je umešana u smrt dvojice ruskih izveštača, koji su poginuli na istoku Ukrajine u junu i pod istragom je moćne Federalne službe bezbednosti.

Njeni advokati saopštili su da je Savčenko započela štrajk glađu 13. decembra protestujući zbog pritvaranja.

Nju su, navodno, oteli proruski borci u istočnoj Ukrajini i prokrijumčarili je u Moskvu, gde je sada u pritvoru.

Rusija je saopštila da je ona prešla granicu svojom voljom, pretvarajući se da je izbeglica.

Ruski analitičari rekli su da Savčenkova neće automatski potpasti pod uslove mirovnog sporazuma iz Minska, jer je optužena za ozbiljan zločin.

Šefica ruske Komisije za ljudska prava Ela Pamfilova posetila je danas u zatvorskoj bolnici Savčenkovu.

Advokat Savčenkove Ilja Novikov napisao je na Tviteru: "Verovatno će pokušati da je ubede da traži pomilovanje".

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je u četvrtak da je izvršio pritisak na Putina u Minsku u vezi sa slučajem Savčenko i rečeno mu je da će ona biti oslobođena ubrzo po završetku lekarskih testova i preliminarne istrage.

Porošenka su u zahtevu da Savčenkova bude oslobođena podršku dali i nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland, navela je francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

10 h

Podeli: