Četvrtak, 05.02.2015.

00:45

"Nismo mi stavili zastave ID"

Zastava Islamske države vijorila se na kući u selu Gornja Maoča kod Brčkog, javila je Federalna televizija (FTV).

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

"Dnevni avaz" prenosi da su obeležja uklonjena, kao i da meštani sela tvrde da nemaju ništa sa kačenjem zastava ID, te da su to uradila "dva čoveka sa strane".

Policijski službenici Državne agencija za istrage i zaštitu (SIPA), zajedno sa policijskim službenicima FMUP-a i MUP-a TK u koordinaciji sa Tužilaštvom BiH, su ušli u naselje Gornja Maoča.

"Tokom preduzetih aktivnosti u Gornjoj Maoči nisu zatečene istaknute zastave ID, a o rezultatima izvršenih provera obavešteno je Tužilaštvo BiH", saopšteno je iz pres službe SIPA-e.

Državna agencija za istrage i zaštitu u koordinaciji sa Tužilaštvom BiH nastaviće dalje aktivnosti na utvrđivanju svih bitnih činjenica s ciljem rasvetljavanja ovog događaja. Novinari "Dnevnog avaza" koji su jutros ušli u Gornju Maoču, na kućama tamošnjih stanovnika nisu zatekli zastave Islamske države, kao ni druga teroristička obeležja.

Edis Bosnić, pripadnik selefijske zajednice u Gornjoj Maoči, rekao je da oni "žive normalan i miran život" i da zastave ID koje su se dan ranije pojavile u tom selu nisu delo te zajednice.

Objasnio je da su u selo došla "dvojica sa strane" koji su na napuštenu kuću okačili zastave ID i da zajednica kojoj on pripada nema ništa sa tim.

Stanovnici ovog mesta koje teritorijalno pripada Distriktu Brčko već deceniju su pod istragom policijskih obaveštajnih agencija zbog sumnje da su povezani sa terorizmom.

Višegodišnji neformalni vođa vehabijskog pokreta u BiH bio je Nusret Imamović, koji je otišao na ratište u Siriju.

Vođstvo nad tom grupom, nakon Imamovićevog odlaska u Siriju, preuzeo je Husein Bosnić, zvani Bilal, koji je često boravio u Gornjoj Maoči.

Bosnić je uhapšen u septembru prošle godine zbog optužbi da je povezan sa finansiranjem, organizovanjem i vrbovanjem državljana BiH za odlazak u Siriju i Irak na ratišta, kako bi se borili na strani radikalnih terorističkih grupa.

Iduće sedmice u Sudu BiH počinje suđenje Bilalu Bosniću.

Prošlog meseca ekstremisti su upali i u džamiju u naselju Stara Breka u Sarajevu, gde su ometali molitvu.

Očevici tvrde da su muškarci koji su nasilno upali u džamiju nosili crne majice sa simbolima Islamske države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: