PU: 54. godišnjica Filozofskog

Na Filozofskom fakultetu Prištinskog Univerziteta (PU), sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, danas je svečano obeležena 54. godišnjica od osnivanja.

Izvor: B92

Utorak, 21.10.2014.

19:48

Default images

Dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Branko Jovanović je, tom prilikom, istakao da će Filozofski fakultet ostati brana pokušajima ugrožavanja srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta.

"Istovremeno, naš fakultet predstavlja moćan faktor utemeljivanja, negovanja i razvoja najvećih vrednosti slobode, duhovnosti, patriotizma, humanosti i moralnosti", dodao je on.

"Narod bez nacionalnih i kulturnih vrednosti i identiteta gubi svoju kičmu i svoju budućnost. Naš Filozofski fakultet u saradnji sa porodicom drugih fakulteta na severu KiM i akademskom zajednicom u celini našeg Univerziteta, uvek je bio i ostaće nepremostiva brana zločestim, osmišljenim, često i otvorenim pokušajima ugrožavanja i rušenja srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta, snažan činilac očuvanja našeg kulturno-istorijskog nasleđa na KiM", rekao je Jovanović.

Rektor PU prof.dr Srećko Milačić poželeo je svima na Filozofskom fakultetu puno uspeha u daljem radu.

"Uz ovaj jubilej želim vam puno uspeha u daljem radu, kao i do sada, da uz svesno samoodricanje nastavite sa istraživanjima, i ne zapostavljajući stara, otvarate nova poglavlja u tumačenju i uspostavljanju vrednosnog sistema koji će biti prepoznatljiv i cenjen od onih koji nas hvale, ali i od onih čije ćutanje i tišina više govore od same hvale", kazao je on.

"Nastavite istim žarom da ostvarujete svoje vizije i omogućite svom narodu da potraži unutrašnju snagu kojom će prebroditi sve nedaće koje su pred nama", poručio je Milačić.

U ime studentskog Parlamenta Filozofskog fakulteta, Milica Stašić, student prodekan je kazala da je to reprezentativno studentsko telo svih ovih godina uspešno obavljao svoje zadatke i da su njegovi predstavnici pokazali visok stepen kooperativnosti u saradnji sa stručnim i upravnim organima fakulteta.

"Nadam se da će se takva saradnja nastaviti i u budućnosti. Na kraju, reči ostaju samo reči ako iza njih ne stoje i velika dela. Tako je i naš fakultet mesto na kome težimo da budemo ne samo dobri studenti, već i bolji ljudi. Mesto gde se naš trud pretvara u uspeh", kazala je Stašić.

Na današnjoj ceremoniji dodeljene su simbolične nagrade profesorima koji su svoj radni vek proveli na Filozofskom fakultetu i čiji rad predstavlja doprinos nauci i razvoju te ustanove.

Studentima Filozofskog fakulteta koji su učestvovali u akciji za pomoć postradalima od poplava u Srbiji i Republici Srpskoj u maju ove godine dodeljene su zahvalnice.

Studenti Fakulteta umetnosti priredili su prigodan kulturno-umetnički program.

Filozofski fakultet danas realizuje 20 studijskih programa, 10 na osnovnim akademskim studijama, osam na master akademskim studijama i jedan program na doktorskim studijama, kao i program za pedagoško-psihološko i metodičko osposobljavanje nastavnika.

Ove godine upisana su 303 studenta na osnovnim akademskim studijama, 100 na master akademskim studijama a tri studenta upisaće se na doktorskim akademskim studijama u oblasti istorije.

Svečanosti povodom obeležavanja 54. godišnjice rada i postojanja Filozofskog fakulteta prisustvovali su dekani fakulteta PU, načelnik kosovskomitrovačkog okruga Vaso Jelić, predstavnik Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Kosovskoj Mitrovici Zlata Radovanović, direktor Studentskog centra Jovo Popović, predstavnici lokalne samouprave i direktori osnovnih i srednjih škola sa Kosova I Metohije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: