Zahladneli odnosi Nemačka - Rusija?

Nemačko-ruske vladine konsultacije, planirane za kraj oktobra u Sočiju, neće biti održane zbog stava Moskve prema ukrajinskoj krizi, saznaje "Špigel".

Izvor: B92

Subota, 11.10.2014.

18:32

Default images

"Špigel" u onlajn izdanju piše i da neće biti ni susreta kancelara Angele Merkel i predsednika Rusije Vladimira Putina.

"Ukrajinski konflikt je jasno pogoršao raspoloženje između Nemačke i Rusije. Zato neće biti održan susret Putin-Merkelova. Zbog napete situacije međuvladine kosultacije nemaju smisla", saznaje "Špigel".

U Berlinu se kaže da jedan susret, s obzirom na ponašanje Moskve, ne bi imao smisla, prenosi nedeljlnik.

Vladine konsultacije se održavaju po pravilu paralelno sa Peterburškim dijalogom, a mnoge nevladine organizacije su već otkazale svoje učešće na tom dijalogu.

Peterburški dijalog je jedan debatni form koga su pre skoro deceniju i po ustanovili Putin i tadašnji nemački kancelar Gerhard Šreder.

Taj dijalog je utemeljen u cilju unapredjenja ukupnih nemačko-ruskih odnosa, održava se jednom godišnje, naizmenično, u Rusiji i Nemačkoj.

Kada je reč o tom dijalogu, zamenik šefa poslaničkog kluba demohrišćana u Bundestagu Andreas Šokenhof i ekspert za spoljnu politiku opozicione partije Zeleni Mari-Luize Bek su krajem septembr, povodom permanentnih napetosti sa Rusijom, najavili da neće krajem oktobra putovati u Soči.

Politički magazin "Sspigel" je nedavno saznao da je nemačko Ministarstvo inostranih poslova u jednoj internoj analizi situacije u Rusiji oceniilo da se ta zemlja, pod vodjstvom Putina, skoro u svakom pogledu razvila u atoritativnu državu.

"Državna Duma 'igra' kako Putin 'svira' i sudstvo donosi Kremlju prijatne presude....", navodi se u analizi Ministarstva inostranih poslova u Berlinu i dodaje da je u Rusiji "korupcija deo sistema i da se protiv nje vodi samo selektivna borba", preneo je "Sspigel".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: