Hidroelektrane trpe zbog poplava

Hidroelektrane "Đerdap 1" i "Đerdap 2" suočavaju se s problemima prouzrokovanim velikom količinom otpada koji stiže Dunavom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.09.2014.

15:26

Default images

Kako se navodi u saopštenju EPS, u hidroelektrani "Đerdap 1" povremeno se zaustavljaju agregati radi čišćenja ulaznih rešetki od nanosa otpadnog drveta, plastike i drugih materijala, a na čišćenju su angažovane tri dizalice, veliki broj kamiona, dva plovila i više od 90 radnika.

U EPS-u su istakli da nema kvarova i da su agregati pogonski spremni, tako da je u poslednja 24 časa proizvedeno 19,7 miliona kilovat-sati struje.

Hidroelektrana "Đerdap 2" je potpuno normalizovala rad posle prodora vode u dodatnu elektranu, gde se nalaze agregati A9 i A10, a van pogona je samo agregat A5 na kome se otklanjanjaju posledice nanosa na ulaznoj rešetki. Agregat A1 je u planiranom remontu.

Kako su meteorolozi ponovo predvideli obilne padavine, svi zaposleni su angažovani na zaštiti objekata od mogućih bujica i eliminisanja mogućnosti da ponovo voda prodre u mašinsku halu, dodaje se u saopštenju.

Kod sela Grabovica nastavljeno je ispumpavanje vode iz jezera koje se stvorilo od bujičnih voda sa okolnih brda i planine Miroč.

Trenutno se ispumpava oko 2,5 kubnih metara u sekundi, što još nije dovoljno da se oko 200 poplavljenih domaćinstva poplavljenih nađe na suvom, tako da se traže rešenja da se obezbede pumpe većeg kapaciteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: