"EU kasno uvela sankcije Rusiji"

Bivši predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek ocenio je da je Evropska unija uvela Rusiji sankcije suviše kasno, a ne kada je trebalo, pred aneksiju Krima.

Izvor: B92

Subota, 13.09.2014.

15:56

Default images

Buzek je upozorio da je kod sankcija glavno to da Evropa govori jednim glasom, što se nije desilo.

"To što se danas dešava istočno od Poljske, to je hronična i teška bolest. Danas ne znamo baš dobro kako da se iz nje izvučemo. Kasnili smo sa svime, posebno sa sankcijama. Da su one uvedene mnogo meseci ranije, kada se 'igralo za Krim', situacija bi bila potpuno drugačija", kazao je sinoć Buzek na poljskoj televiziji TVN24.

Nekadašnji poljski premijer, sada šef Odbora za nauku, istraživanja i energije u Evropskom parlamentu, upozorio je na još jedan problem sa sadašnjim sankcijama Rusiji - to da u pitanju sankcija EU nema čvrst i jedinstven stav.

"Najvažnije u tim sankcijama i u svemu što radimo u EU jeste to da govorimo jednim glasom. To nam ne polazi za rukom. Moramo da razgovaramo s našim susedima da na njih nekako utičemo", kazao je Buzek.

Dok Poljska zajedno s baltičkim zemljama spada u one članice Unije koje se zalažu za oštre sankcije Rusiji, bez obzira na cenu koju će platiti i evropske privrede, susedi Poljske kao Nemačka, Cceška a posebno Slovačka, sankcije vide kao malo efikasno sredstvo za rešavanje sukoba u Ukrajini, a još su u suprotnosti s njihovim nacionalnim interesima jer pogađaju i njihove privrednike.

"Ne želimo da patimo zbog sankcija. Ne treba porediti koliko će one koštati Rusiju a koliko EU i SAD. Ali mi u EU imamo velike rezerve. Američka i evropska privreda su moćnije od ruske", kazao je Buzek.

Po njegovoj oceni, Rusija veoma zavisi od globalne situacije na koju moćno utiču EU i SAD.

"Prekid isporuke gasa je opasan i za Rusiju zato što je jako teško obnoviti eksploataciju izvora kada se s njom prestane", kazao je Ježi Buzek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: