Utorak, 02.09.2014.

16:32

"Ruska paranoja od NATO"

Najava zvanične Moskve da će prilagoditi svoju vojnu praksu posle jačanja NATO snaga na svojim granicama različito se tumači.

Izvor: Beta

Default images

Dok podsekretar ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost Mihail Popov smatra da je približavanje NATO trupa ruskim granicama deo procesa širenja uticaja Alijanse, stručnjak Instituta za strateške analize iz Moskve Aleksandar Konovalov taj potez Moskve ocenjuje kao paranoičan.

"Približavanje vojne infrastrukture zemalja članica NATO granicama naše zemlje, uključujući širenje tog bloka" predstavlja jednu od "novih pretnji" na koje će vojna doktrina odgovoriti, izjavio je Popov.

Dva konkretna elementa mogu da stoje iza te mere: najava Kijeva o početku procesa priključivanja NATO-u, i namera Alijanse da aktivira plan za brzo raspoređivanje snaga.

Konovalov smatra da strah od NATO-a "predstavlja paranoju", pošto su "kapaciteti NATO poslednjih godina smanjeni zbog nedostatka političke volje za vođenjem vojnih operacija i zbog pacifističkog stanja duha zemalja-članica" tog saveza.

"Za Rusiju, NATO ima ulogu strašila za unutrašnju upotrebu, kako bi objasnili ljudima zašto više ne mogu da žive od penzije. Od raspada Sovjetskog Saveza, u odnosima Moskve i NATO bilo je više kriza, a rusko pripajanje Krima i podrška Moskve proruskim pobunjenicima u Ukrajini, doneli su "rezultat suprotan ciljevima" Moskve”, smatra Konovalov.

"Ukrajina je oklevala, gurnuli smo je u NATO. Kad je reč o baltičkim zemljama i zemljama Srednje Evrope, one sada smatraju da je najbolja garancija za njih prisustvo američkih vojnika na njihovoj teritoriji, što će pokušati da ostvare", dodaje Konovalov.

Stručnjak opozicionog lista Nova Gazeta, Pavel Felgengauer, smatra da sukobljavanje sa Alijansom odgovara ruskoj vojsci.

"Generalštab, GRU (vojna obaveštajna služba), svi oni koji su počeli karijeru u vreme Hladnog rata, nalaze interes u takvim sukobima", naveo je Felgengauer.

Visoki funkcioner NATO Anders Fog Rasmusen istakao je da NATO ima nameru da pojača svoje prisustvo u Ukrajini, koja je najavila ubrzavanje procedure za stupanje u članstvo Alijanse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: