Biciklisti MUP-u: Ima nas!

Biciklisti će u subotu u grupnoj vožnji otići od Trga Republike do sedišta MUP-a, kako bi načelniku Saobraćajne policije skrenuli pažnju na to koliko ih ima.

Izvor: B92

Utorak, 26.08.2014.

23:12

Default images

Povodom nedavne izjave načelnika Saobraćajne policije za Beograd, Dragana Bogosavca da "gotovo nema ljudi koji biciklom svakodnevno idu od kuće do posla i nazad", biciklisti će u subotu, 30. avgusta, s Trga republike u grupnoj vožnji otići do Palate Srbija gde je sediste MUP-a, s "jasnom porukom: IMA NAS!", najavilo je danas Udruženje građana "Ulice za bicikliste" koje ima vise od 6.000 članova.

"Upućujemo javni poziv gospodinu Draganu Bogosavcu da se, u ulozi građanina Beograda, pridruži vožnji i upozna građane i građanke koji ovaj grad čine biciklističkim, i to u bezbednim uslovima koje stvara zajednička vožnja", piše u saopštenju.

Dodaje se da će za načelnika Saobraćajne policije biti obezbeđen odgovarajući bicikl, kakve voze gradonačelnici "biciklistickih gradova Evrope".

Udruženje "Ulice za bicikliste" u saopštenju podseća da je samostalni prelazak Brankovog mosta, preko reke Save, iz starog u Novi Beograd, za neiskusne bicikliste "zastrašujući zbog trubljenja ili zbog bliskog preticanja", a ne zbog toga što bi biciklista, kako je načelnik Bogosavac nedavno izjavio za dnevni list, "mogao da izgubi ravnotežu i padne s bicikla".

Da li stanje na Brankovom mostu i beogradskim ulicama "govori da su biciklisti opasni ili su to možda neodgovorni i netolerantni pojedinci - vozači motornih vozila, koji su u posedu opasne stvari?", pita Udruženje, dodajući da je to, "nazalost, biciklistička svakodnevica: ili to ili provlačenje među pešacima" jer broj biciklista u Beogradu raste, a infrastruktura propada.

Zbog toga će subotnja vožnja - "41. beogradska Kritična masa" biti posvećena i ukazivanju na problem infrastrukture i propadanje Brankovog mosta čiji je jedan trotoar zatvoren već godinu dana, "zbog nesposobnosti Direkcije za puteve i JKP 'Beograd put' da sprovedu javnu nabavku i poprave ga u razumnom roku", piše u saopštenju.

"Kritična masa" je grupna vožnja ulicama grada čiji je cilj podizanje svesti o ravnopravnom učešću biciklista u urbanom saobraćaju. Veliki broj gradova u svetu, a sve više i u Srbiji, održava te redovne mesečne manifestacije poslednjeg vikenda svakog meseca kao vid borbe za bolje uslove i prava biciklista, i kao podsticaj onima koji to još nisu počeli, da koriste bicikl kao prevozno sredstvo. U Beogradu se "Kritična masa" organizuje više od tri godine, raznim trasama, svake poslednje subote u mesecu, s polaskom u 17:00 sati s Trga Republike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: