Priština: Skupština do 20. jula

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga sazvaće narednih dana konstituivnu sednicu skupštine koja bi mogla da bude održana u periodu od 15. do 20. jula, pišu mediji.

Izvor: B92

Subota, 05.07.2014.

15:06

Default images

Prema kosovskom ustavu, skupština se bira na mandat od četiri godine počev od dana konstitutivne sednice koja treba da bude održana u roku od 30 dana od dana potvrde izbornih rezultata.

Taj rok je počeo da teče od petka, 4. jula s obzirom na to da je tada Centralna izborna komisija (CIK) proglasila zvanične rezultate vanrednih parlamentarnih izbora održanih 8. juna, javlja portal telegraf.

Odmah pošto je CIK juče proglasio zvanične rezultate izbora, Jahjaga je u obraćanju javnosti rekla da će, uz uvažavanje zakonskih rokova i oslanjajući se na ustav Kosova narednih dana doneti odluku o određivanju datuma održavanja konstituivne sednice novog skupštinskog saziva.

Izvori portala Politiko.net su objavili da se očekuje da će konstitutivna sednica biti održana između 15 i 20 jula.

Kosovski ustavni sud je u utorak objavio odluku po kojoj bi kosovska predsednica mandat za sastav vlade prvo trebalo da ponudi Hašimu Tačiju, kao lideru Demokratske partije Kosova (DPK), koja je osvojila najviše glasova na nedavnim kosovskim izborima.

Prema odluci suda, kako prenosi "Expres", u slučaju da Tači za 15 dana ne uspe da formira vladu, mandat za sastav vlade bi treba dati onome ko obezbedi većinu u skupštinu Kosova

Iako je koalicija predvođena DPK osvojila najviše glasova na izborima i pripada joj 37 mandata u skupštini, ona ne može samostalno da formira vladu, za koju je potreban 61 glas poslanika.

DSK je uspela da osvoji 30 mandata, Pokret Samoopredeljenje 16, ABK 11, Lista "Srpska" devet, Inicijativa za Kosovo šest, Partija Demokratski prosperitet jednog poslanika, a još 10 mandata rezervisano je za nealbanske i nesrpske zajednice (Bošnjaci, Turci, Romi, Egipćani i Aškalije).

Alijansa za Novo Kosovo Bedžeta Pacolija definitivno ostaje van skupštine sa dobijenih 4.67 odsto glasova.

DSK, ABK i Inicijativa za Kosovo ujedinjeni u koaliciju imaju zajedno 47 poslanika a mediji u Prištini javljaju da bi mogli dobiti i podršku Samoopredeljenja. Zajedno s poslanicima Samoopredeljenja, imali bi 63 mandata u skupštini i mogli bi da formiraju vladu.

Generalni sekretar Samoopredeljenja Dardan Molicaj je rekao da su se stavovi Samoopredeljenja i Koalicije DSK-ABK i Inicijative za Kosovu maksimalno približili i da je sada sve izvesnije da će koalicija DSK-ABK i Inicijativa za Kosovo dobiti podršku Samoopredeljenja za predsednika skupstine i formiranje vlade Kosova.

Mediji u Prištini javljaju da je Samoopredeljenje omekšalo stav o dijalogu sa Beogradom, ali da se čvrsto drže svoje pozicije vezano za koncept privatizacije PTK i Trepče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: