UNS i NUNS: Osuda ponašanja Tadića

NUNS je kritikovao lidera NDS Borisa Tadića zbog uvredljivih kvalifikacija koje je, umesto odgovora na postavljena pitanja, uputio novinarki lista Danas.

Izvor: B92

Petak, 04.07.2014.

12:45

Default images

U saopštenju NUNS je pozvao Tadića da se javno izvini novinarki i redakciji lista Danas.

Udruženje je podsetilo bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića da se od političara očekuje da prednjače u promovisanju slobodnog i tolerantnog javnog dijalog, pri čemu komunikakcija sa i putem medija ima posebnu specifičnu težinu.

NUNS je osudio Tadićevo odbijanje da odgovori na pitanja novinarke lista "Danasa" Lidije Valtner, uz krajnje neprimerene diskreditujuće komentare koji nikako ne priliče ozbiljnom političaru, posebno ne bivšem šefu države koji se javno zalagao za demokratičnost, slobodu izražavanja i informisanja.

"Svaki gradjanin, pa i javna ličnost ima pravo na kritiku medija, ali ne tako što će novinarima meriti inteligenciju i političku pismenost, porediti ih sa nesposobnim konobarima, i optuživati da služe nekakvim '(ne)vidljivim naručiocima tekstova i pitanja'", naveo je NUNS.

Udruženje novinara Srbije, uz osudu postupka lidera NDS, navodi da je dobro što je Danas obelodanio kompletnu prepisku svoje novinarke sa Tadićevom savetnicom za medije Marinom Komad, koja je i potpisala "odgovor" redakciji.

A u dopisu, koji je novinarka dobila umesto odgovora na 12 pitanja u NDS, navodi se, izmedju ostalog, da Boris Tadić smatra da pitanja previše glupo zvuče.

U tekstu poslatom umesto odgovora na pitanja u elektronskom obliku novinarka se optužuje za postavljanje naručenih pitanja, a list Danas se poredi s "najgorim tabloidima", zbog čega ga autorka "odgovora" Marina Komad, poziva da se vrati na "pravi put", a da novinare upristoji kad sledeći put budu postavljali pitanja.

Ovakav vid obraćanja novinarima UNS vidi kao svojevrsni pritisak na slobodu medija i pokušaj grube diskvalifikacije, savetnicu za medije kao stranačkog spin majstora i stoga poziva medije i njihove poslenike da se svim sličnim pokusajima odupru, a da svaki sledeći javno obelodane, kao što je to u ovoj prilici učinio Danas

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: