Utorak, 01.07.2014.

13:51

"Gde su EU sredstva za ekologiju?"

Za 12 godina Evropska unija je Srbiji za zaštitu životne sredine donirala 700 miliona evra i pitanje je gde su otišla ta sredstva, rekao je Branislav Blažić.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Gde je to? Svega 10 odsto vode se prerađuje, nemamo ni tri regionalne deponije, ko je pojeo milijardu evra", naglasio je predsednik Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine Branislav Blažić na prvom susretu sa novinarima koje je pozvao da iznesu sa kakvim se problemima suočavaju u radu.

On je naveo da nas čeka još više od 70 miliona evra pomoći, a da je već razgovarao sa predstavnicima nevladinih organizacija koje je takođe pozvao na saradnju.

"Mi smo već imali sastanak sa nevladinim sektorom i sa njima smo dogovorili kako će oni da se tu uključuju", rekao je predsednik Odbora za zaštitu životne sredine, napominjući da smo već trebali da imamo timove koji bi radili na konkurisanju za dobijanje sredstava iz EU.

Blažić je istakao da loše vesti o zaštiti životne sredine ne treba gurati pod tepih, jer se time pravi veća šteta, ocenjujući da je aspekt javnosti veoma značajan u rešavanju problema.

Govoreći o pristupanju Srbije EU, Blažić napominje da zaštita životne sredine može biti "veći kamen spoticanja nego Kosovo", jer situacija nije sjajna, podsetivši da se 30 odsto zakona u EU odnosi upravo na tu oblast.

"Nije slučajno što EU svaki treći dinar daje za zaštitu životne sredine, što građani tamo žive nekoliko godina duže od nas i što imaju daleko manje troškove kada je u pitanju životna sredina zato što su u preventivi već sve to rešili“, istakao je Blažić.

On je objasnio da je zbog toga pozvao medije na sastanak kako bi zajedno pomogli društvu, obećavši pun intenzitet saradnje i razmatranje njihovih predloga i sugestija.

Prva primedba novinara, da na sajtu Ministarstva poljoprivrede nema vesti iz oblasti ekologije, i posebnog odeljka, naišla je na reakciju predsednika Odbora koji je najavio da će već danas zvati nadležne da se to ispravi.

A na primedbe da u lokalnim samouprava novinari često ostaju bez odgovara kada je reč o ovoj temi, Blažić je prokomentarisao da su Kancelarije za ekologiju, bar neke od njih, služile za "udomljavanje kadrova".

Napomenuo je da će u cilju unapređenja rada, u okviru Odbora skupštine za zaštitu životne sredine angažovati stručne timove kada se budu donosili zakoni iz te oblasti, kao i formiranje Radne grupe za žalbe.

NVO: Ponašanje nadležnih vlasti za osudu

Nevladina organizacija Centar modernih veština osudila je danas ponašanje nadležnih vlasti koje je, kako su naveli, dovelo da je životna sredina prepoznata kao jedna od najproblematičnijih oblasti u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

"Ova situacija je kulminirala lošim izveštajem Evropske komisije o napretku koji je predstavljen predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, a koji je tom prilikom izjavio da u izveštaju ima pet crvenih oblasti, a jedna je posebno crvena, to je životna sredina, gde ništa nije u skladu sa EU", navodi se u saopštenju Centra.

Oni su naveli da životna sredina u mandatu prethodne Vlade Srbije "skoro da nije bila vidljiva", a da se nadležni nisu oglašavali povodom apela civilnog sektora.

"Time što se sektor životne sredine premeštao od ministarstva do ministarstva, bez adekvatne posvećenosti izvršne vlasti, došlo je do zaustavljanja procesa unapredjenja zakona i zaustavljanja javne rasprave po oblastima", saopšteno je.

Iz Centra su istakli da je ova oblast važna i sa aspekta pridruživanja Srbije EU, jer se započinjanje pregovora oko poglavlja 27 koje obuhvata životnu sredinu i klimatske pregovore očekuje uskoro.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kazao je ranije da u izveštaju o napretku Srbije ima pet crvenih oblasti, a da je jedna posebno crvena - to je životna sredina, gde ništa nije u skladu sa EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

23 h

Podeli: