"Jače prijateljstvo sa Francuskom"

Ministarka Jadranka Joksimović i državni sekretar za evropske poslove Francuske Arlem Dezir istakli su danas značaj i jačinu prijateljstva dve zemlje.

Izvor: B92

Subota, 28.06.2014.

10:27

Default images

Oni su poručili da će se razmena na različitim nivoima i odnosi dve države intenzivirati.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije je nakon sastanka, na zajedničkoj konferenciji za novinare, istakla da je Francuska jedan od najznačajnijih partnera Srbije na evropskom putu, koja taj put podržava na više različitih nivoa.

Ona je dodala da Francuska pregovaračkim grupama Srbije već pruža značajnu podršku, kako u tehničkoj ekspertizi, tako i kroz savetodavnu ulogu posebno vezano za poglavlja 23 i 24, koja se odnose na važne reforme, poput nastavka borbe protiv korupcije i kriminala, reformu policije, pravosuđa, ulogu medija...

"To su sve veliki izazovi za svako društvo, pa i za naše, i mi smo u procesu aktivnog kreiranja reformi na više polja" , rekla je Joksimović.

Ona je dodala da se u narednom periodu, u skladu sa sporazumom sa Francuskom, očekuje nastavak saradnje i da "nastavimo da učimo dobra rešenja i praksu od stručne i osposobljene francuske administracije".

Joksimović je Dezira obavestila i u kojoj su fazi ekonomske reforme u Srbiji, navodeći da je u toku zakonodavna aktivnost i da bi do kraja jula trebalo da budu usvojeni brojni zakoni koji će promeniti investicioni i ukupni ekonomski ambijent.

"Jedna od tema u narednom periodu biće i organizovanje i promocija ekonomskih mogućnosti i investicionih potencijala Srbije za francuske kompanije, koje su već delom i prisutne, ali koje bi mogle da budu i prisutnije", naglasila je Joksimović.

Da bi se to desilo, kako je dodala, Srbija mora da promeni dosta stvari i uvede predvidljiv ekonomski i investicioni sistem za ulaganje, zbog čega su značajne izmene i donošenja zakona, poput zakona o radu, o planiranju i izgradnji, o stečaju...

"Očekujemo da nakon usvajanja i početka implementacije tih zakona pokušamo širu ekonomsku diplomatsku ofanzivu koja će biti usmerena i na privlačenje kapitala iz zemalja EU i drugih zemalja", rekla je Joksimović.

Ona je istakla i da je Francuska pokazala solidarnost sa Srbijom u vezi sa poplavama, podsećajući da su dva predsednika, Tomislav Nikolić i Fransoa Oland pokrenuli inicijativu za održavanje međunarodne donatorske konferencije.

"Zahvaljujemo Francuskoj na tome i svemu što je uradila da pomogne posle poplava", zaključila je ministarka Joksimović.

Državni sekretar za evropske poslove Ministarstva spoljnih poslova i međunarodnog razvoja Francuske rekao je da se vrlo aktivno radi na organizovanju donatorske konferencije, koja će okupiti više od 50 država i međunarodnih organizacija i "mobilisati međunarodnu saradnju" i koja će, osim pomoći poplavljenima, omogućiti da se gradi zajednička budućnost.

"Drago mi je što će premijer Aleksandar Vučić uskoro posetiti Francusku, posebno sada kada se podseća na veliko prijateljstvo dva naroda i kada ćemo veze okrenuti ka budućnosti", rekao je Dezir.

On je naglasio da će dve zemlje raditi na međusobnoj razmeni na više nivoa, poput ekonomske razmene, razmene u oblasti obrazovanja, ali na političkoj razmeni kako bi zajedno gradili bolju budućnost zasnovanu na zajedničkim vrednostima.

"Naša razmena i odnosi će se intenzivirati", naveo je Dezir i dodao da je Francuska odlučnija više nego ikada da pomogne Srbiji, ali i BiH i Hrvatskoj, koje su takođe pogodile poplave.

Govoreći o evropskim integracijama Srbije, on je rekao da Francuska podržava evropski put naše zemlje i želi da ona zauzme punopravno mesto u evropskoj porodici.

Srbija je, prema njegovim rečima, u poslednjih nekoliko godina, postigla mnogo na evropskom putu, u čemu je imala i ima podršku Francuske.

"Siguran sam da će otvaranje poglavlja 23 i 24 biti ne samo uspešno, nego da će doneti i prosperitet u ekonomskom smislu, koji će moći da se oseti", rekao je Dezir ističući da je upoznat sa odlučnošću Srbije i naporima da postane savremena ekonomija, pravna država, zemlja bez organizovanog kriminala i korupcije...

Dezir je naveo i da zna šta je Srbija uradila za jačanje stabilnosti i poverenja u regionu, dodajući da je važno da se gradi zajednička budućnost na kontinentu.

On smatra da u tom pravcu ide i obeležavanje godišnjice Prvog svetskog rata u Sarajevu, koja je, kako je ocenio, prilika da se radi na poverenju i zajedničkoj budućnosti zasnovanoj na demokratiji i zajedničkim vrednostima.

Dezir je rekao i da se sinoć video sa premijerom Vučićem, te da je tada istakao značaj odnosa dve zemlje i da je Srbija za Francusku simbol partnerstva od istorijske važnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: