Park mira:Smetnja ili put pomirenja

Gradonačelnik severne K. Mitrovice Rakić pozvao je gradonačelnika južne K. Mitrovice Bahtirija da prestane sa provokativnom retorikom o uklanjanju "Parka mira".

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 21.06.2014.

17:27

Default images

Bahtiri je, kako su preneli mediji, vidno gnevan, zapretio danas da će ukoliko se tokom današnjeg dana ne uklone barikade na glavnom mostu na Ibru onda sutra videti šta će se dogoditi.

Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić je rekao da je pozvao gradonačelnika južne Mitrovice Agima Bahtirija da momentalno prestane sa provokativnom retorikom koja, kako je rekao, produbljuje podele, podstiče mržnju sa jedne i strah sa druge strane, i preti da ovaj grad gurne u nove podele.

"Umesto što planira rušenje parka koji se nalazi u opštini Severna Mitrovica, i koji nije u njegovoj nadležnosti, pozivam g. Bahtirija da sednemo za sto u Kosovskoj Mitrovici, Beogradu, Prištini ili Briselu i da zajedno dogovorimo izgled mesta na kome treba da izgradimo poverenje i u kome treba već koliko narednih dana da se igraju zajedno i srpska i albanska deca", istakao je Rakić.

Kosovska Mitrovica je skupo platila svoju cenu, cenu slobode i znaće da je brani ukoliko to bude zatrebalo”, upozorio je on.

Gradonačelnik severne Mitrovice je naglasio da “niko ne treba da se igra sa mirom koji nam je u ovom trenutku preko potreban” i još jednom pozvao Bahtirija da, kako je rekao, bude jači od kukavica koje prete nasiljem, da se izdigne iznad svega i da već koliko sutra sednu i zajedno razgovaraju o daljoj budućnosti.

Na glavnom mostu na Ibru prisutni su pripadnici Kosovske policije i italijanski karabinjeri iz sastava Kfora.

Goran Rakić je večeras obišao park na glavnom ibarskom mostu na kome sa severne strane stoje table sa natpisom “Park mira” na srpskom i engleskom jeziku, dok je tabla sa južne strane na albanskom jeziku presavijena na pola.

"Strpljenju je došao kraj, uklonite barikadu"

Foto: Tanjug
Gradonačelnik južne Mitrovice Agim Bahtiri izjavio je, ranije danas, da je strpljenju došao kraj i da zato nova barikada na mostu na Ibru u vidu parka odmah mora da se ukloni.

Bahtiri je, kako prenose mediji, vidno gnevan, zapretio danas da će ukoliko se tokom današnjeg dana ne uklone barikade na glavnom mostu na Ibru onda sutra videti šta će se dogoditi.

"Strpljenju je došao kraj, ova barikada treba danas da se skine, ako ne, onda ćemo videti sutra", rekao je Bahtiri nakon što je prošetao do sredine mosta i žardinjera, a prenosi RTK.

Na mostu na Ibru primentne su tenzije, jer mnogi iz južnog dela grada žele da prođu u severni deo, dok ih policija iz južne stanice grada poziva da se vrati kako se ne bi stvarale tenzije.

Na mostu se primećuju pojačane snage policije Kosova iz južne i severne policijske stanice.

U međuvremenu reagovao je i bivši gradonačelnik opštine južna Mitrovica Avni Kastrati, koji je i pored nezadovoljstva zbog barikade ocenio da današnje ponašanje Bahtirija nepromišljeno i samo doprinosi daljem zahlađenju odnosa.

Kastrati je ocenio da Bahtirijev stav ne pomaže prevazilaženju sadašnjeg stanja.

Bivši gradonačelnik je ocenio da rešenje treba tražiti u primeni kosovskih zakona, pošto most nije mesto za park već za kretanje ljudi.

Oni koji su to učinili (postavili barikade) će shvatiti da su napravili veliku grešku, izjavio je Kastrati za elektronske novine Expres.
Foto: Tanjug, arhiva
Rakić je, ranije danas pozvao predstavnike međunarodne zajednice, da podrže "Park mira" i njegove napore da se "istinskim procesom" dođe do normalizacije odnosa Srba i Albanaca na Kosovu.

"Pozivam međunarodne zajednicu, pre svega ambasadore i visoke predstavnike Euleksa i kancelarije EU da me podrže u ovom projektu i da kroz istinski proces dođemo do normalizacije odnosa dva naroda. Rane su teške i na jednoj i na drugoj strani, proces pomirenja je uvek dug i bolan i ne sme se ograničavati vremenom", izjavio Rakić.

Na sredini glavnog Ibarskog mosta u Kosovskoj Mitrovici, sa koga je pre nekoliko dana uklonjena betonska barikada, lokalni zvaničnici postavili su betonske žardinjere, na šta je oštro reagovao premijer Kosova Hašim Tači navodeći da je to "sramotna i nezakonita igra".

Rakić je istakao da je Tači s nekadašnjim premijerom Srbije Ivicom Dačićem i Ketrin Ešton garant Briselskog sporazuma, ali i mira i napretka u procesu stabilizacije odnosa srpskog i albanskog naroda i da ga je iznenadila Tačijeva reakcija na "Park mira".

"Iznenadila me je ovakva reakcija i zaista je smatram neprimerenom za vanredne napore koje moji saradnici i ja činimo kako bi posle mnogo godina sukoba, započeli istinski proces stabilizacije i mira na još uvek veoma osetljivom terenu", kazao je Rakić i podsetio da su Srbi ugroženi kao narod i kao građani na Kosovu i Metohiji, pa kao takvi, ne mogu da predstavljaju opasnost.

On istovremeno pozdravlja izjavu zamenice kosovskog premijera Edite Tahiri, koja je, iako se protiv ideji o parku, rekla da je došlo do velike promene u načinu razmišljanja Srba sa severa Kosova i navela da "Srbi sa severa, umesto o barikadama, sada razmišljaju o parkovima".

"To znači da imamo od čega da počnemo u dijalogu za mir", ocenio je Rakić.

Na pitanje novinara kako će saobraćaj funkcionisati između Severne i Južne Mitrovice, Rakić je podseća na to da postoje još četiri mosta, uz glavni, koji povezuju jug i sever.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: