“Politička volja za ljudska prava“

Politička volja države i partnerstvo sa civilnim društvo ključno je za obezbeđivanje ljudskih prava, ocenjeno je na konferenciji OEBS-a u Bernu.

Izvor: B92

Utorak, 10.06.2014.

22:07

Default images

Politička volja države i istinsko partnerstvo s civilnim društvom, neophodni su kako bi oni koji se bore za ljudska prava mogli efikasno da igraju svoju ulogu u obezbeđivanju i promovisanju poštovanja ljudskih prava, osnovnih sloboda, demokratije i vladavine zakona u zemljama OEBS-a, saopštili su učesnici konferencije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Dvodnevnu međunarodnu konferenciju o zaštiti boraca za ljudska prava u kojoj su učestvovali eksperati za ljudska prava kao i predstavnici civilnog društva iz članica OEBS-a, organizovali su Švajcarska koja 2014. predsedava OEBS-om i Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), uz podršku Srbije koja preuzima predsedavanje OEBS-u 2015. godine.

Na otvaranju konferencije, predsedavajući OEBS-a, sef švajcarske diplomatije Didije Burkhalter, naglasio je ulogu političke volje u odbrani zaštitnika ljudskih prava.

"Implementacija normi ljudskih prava, na prvom mestu i iznad svega, zahteva jednu stvar: političku volju. Dozvoliti da se čuju glasovi zaštitinika ljudskih prava i civilnog drustva - čak i ako ti glasovi nisu prijatni - je osnova za dobro funkcionisanje demokratije", naglasio je Burkhalter.

"Ti miškarci i žene koji rade na tome da poboljšaju svest i poštovanje ljudskih prava, često na sebe preuzimaju rizik da pomognu svojim sugrađanima da žive dostojanstveno. Potrebna im je podrška koju zaslužuju", dodao je Burkhalter.
Ivan Mrkiæ (Tanjug, arhiva)
Savetnik predsednika Srbije i bivši šef srpske diplomatije Ivan Mrkić, naglasio je ulogu OEBS-a, u pružanju podrške zemljama učesnicama i odbrani ljudskih prava.

"Sprečavanje tenzija i nemira izazvanih kršenjem svih vrsta ljudskih prava, prvi je korak u postizanju mira i bezbednosti za sve u OEBS-u. Naša organizacija može da postigne taj cilj i za to ima odgovarajuća sredstva", istakao je Mrkić.

"Na primer ona može da pomogne u usvajanju nediskriminatorskih zakona i uspostavljanju potpuno demokratskih institucija, kao i u nadzori i izveštavanju o njihovom funkcionisanju", dodao je Mrkić.

U svom obraćanju, specijalni predstavnik EU za ljudska prava Stavros Lambrinidis, rekao je da ljudska prava nikad nisu predstavljala borbu između različitih kultura, već u okviru njih i dodao da su ljudska prava oduvek bila univerzalni jezik nemoćnih protiv relativizma moćnih.

Direktor Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Janez Lenarčič, rekao je da veruje da je ključ uspeha na ovom polju stvarno partnerstvo o kojem govori Dokument iz Budimpešte od pre 20 godina, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: