Do sada pomoglo 19 zemalja EU

Srbiji je do sada za sanaciju posledica poplava pomoć ponudilo 19 država članica EU, a putem Mehanizma za civilnu zaštitu EU.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.05.2014.

16:58

Default images

Kako se navodi u saopštenju EU Info centra, taj mehanizam je aktiviran još u petak uveče, 15. maja, a pomoć su ponudile, između ostalih, Bugarska, Nemačka, Slovenija, Austrija, Češka Republika, Francuska, Hrvatska, Slovačka, Danska, Italija, Rumunija i Poljska.

Ove zemlje su Srbiji ponudile čamce za spasavanje, pumpe visokog kapaciteta i operativne timove.

Mnoge države članice su odlučile da izdvoje bilateralna sredstva finansijske i humanitarne pomoći, navodi se u saopštenju.

Trenutno je, ističe se, kroz Mehanizam za civilnu zaštitu EU, u Srbiji na pružanju pomoći angažovano više od 300 ljudi iz država članica.

Najveći deo pomoći, dodaje se, u Srbiju je stigao prethodnog vikenda, a EU je snosila deo troškova transporta pomoći.

Takodje, osim toga, EU je omogućila satelitske snimke pogodjenih područja, putem Kopernikus satelita.

Stručnjak EU za humanitarnu pomoć je od 20. maja u Srbiji, kako se navodi, a gde obavlja procenu humanitarnih potreba na terenu.

I Misija Euleks se uključila u pomoć i donirala Srbiji agregate velikog kapaciteta i drugu opremu, kao i humanitarnu pomoć (gotove obroke, flaširanu vodu, poljske krevete i vreće za spavanje).

Takodje, Evropska investiciona banka saopštila je da će fondovi biti ubrzo dostupni kroz postojeće tokove EIB-a, kao što su tekući projekat opštinske i regionalne infrastrukture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: