Moguć virus zapadnog Nila, žutica

Načelnica Sektora za preventivnu medicinu VMA Sonja Radaković kaže da su lična i kolektivna higijena osnov suzbijanja, sprečavanja i kontrole zaraznih bolesti.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.05.2014.

11:51

Default images

U preventivnoj medicinskoj zaštiti, kada se dogode masovne nesreće, neophodno je korišćenje ispravne vode za piće, održavanje lične higijene i pripremanje namirnica, rekla je Radakovićeva RTS-u.

Prioritet je i bezbedno higijensko uklanjanje otpadnih materija, a ne bi se smele formirati privremene deponije i đubrišta, naglasila je Radakovićeva.

Ona je rekla i da se, zbog vlažnog i toplog vremena, očekuje razmnožavanje komaraca i glodara i da će suzbijanje komaraca nadležne službe morati da obave posle potpunog povlačenja vode.

Svako domaćinstvo trebalo bi da se zaštiti od komaraca sredstvima koja odbijaju insekte, a ljudi ne bi trebalo da izlaze iz kuća i borave napolju u vreme kada su komarci najaktivniji, savetovala je Radakovićeva.

Radakovićeva je upozorila da komarci mogu preneti bolest, virus zapadnog Nila, koja najčešće ima simptome najobičnijeg gripa i samo u retkim slučajevima može imati teške posledice. Ona je rekla da se očekuje kontaktni način prenošenja različitih bolesti, pa tako i žutice.

Pratioci ovakvih katastrofa su i zmije, ali ukoliko otrovnica nije bilo na nekom području pre poplave, neće ih biti ni sada, istakla je Radakovićeva.

Ona je rekla da su ekipe Ministarstva odbrane i Vojske Srbije juče boravile u Obrenovcu i obavile zadatke u koordinaciji sa kriznim štabom.
Danas je preventivna medicinska ekipa poslata u Obrenovac da bi obavila higijensko-epidemiološko izviđanje, da bi nakon potpune asanacije, preduzela mere, dodala je Radakovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: