Ponedeljak, 19.05.2014.

02:57

Sprečiti Savu da udari s leđa

Vodostaj reke Save kod Sremske Mitrovice i danas je u opadanju i jutros u 10 sati iznosio je 802 centimetra.

Izvor: B92, Beta

Default images

Opasnost po Sremsku Mitrovicu, međutim, nije prošla i sada glavna opasnost dolazi od vode koja u Srem stiže "iza leđa", odnosno od one vode koja je probila nasip u Hrvatskoj, na tri kilometra od granice sa Srbijom i koja se preko polja i šuma kao bujica širi Sremom.

Glavna linija odbrane od jutros je u mestima Bosut, Višnjićevo, Rača i Morović. Selo Jamena u opštini Šid, koje je u najnižem delu i najbliže granici s Hrvatskom, evakuisano je, jer ga je Sava poplavila, kazali su u Vodama Vojvodine.

Sava se u subotu izlila na teritoriji Hrvatske i sada preti da kroz šume u pograničnoj oblasti upadne u srpski deo Srema.U opasnosti su pogranična sela u okolini Kuzmina, grad Šid, možda i Sremska Mitrovica. Pored ljudi opasnost preti i životinjama u šumi, krroz koju nadire voda.Večeras je navedeno da je na Savi prioritet odbrane poteza Kuzmin - Bosut gde je upućena mehanizacija.

Ako se ne odbrani taj potez, ozbiljna opasnost za Sremsku Mitrovicu i Laćarak. Situacija u Šapcu i Sremskoj Mitrovici je stabilna za sada. Beograd se priprema za prvi poplavni talas.

Stanje je ipak nešto bolje nego prethodnih dana, ali nadležni upozoravaju na oprez sutra i prekosutra. Podsećaju da su Šabac i Sremska Mitrovica sačuvani zalaganjem profesionalaca i građana, ali i nesrećom koja je zadesila Hrvatsku, gde je Sava probila nasipe i dovela do pucanja brane.

Komandant pokrajinskog Štaba za vanredne situacije Goran Ješić kaže da se nastavlja i sa odbranom drugih naseljenih mesta u Sremu.

"U Mitrovici smo se odbranili sa čeonog dela uz pomoć 760.000 džakova sa peskom, ali sada preti opasnost dolaska vode sa druge strane jer se probijanjem brane na dva mesta u Hrvatskoj voda izlila u šume i dolazi sa zadnje strane, što je najteže odbraniti i zbog toga je neophodno postaviti nasip na delu Bosut-Kuzmin kako bi se ta voda iz šume zaustavila", rekao je Ješić.

Ješić je rekao da je u šumama površine 12.000 hektara trenutno stampedo divljači koja beži u krdima od vode koja nadilazi.

On je posebno naglasio da je Pokrajinski štab danas tokom dana naložio evakuaciju četiri naseljenja mesta u opštini Šid i dva u opštini Sremska Mitrovica. Istakavši da je Sremska Mitrovica ispoštovala taj nalog i preventivno evakuisala Sremsku Raču, dok lokalna samouprava Šida osim Jamene nije sprovela evakuaciju nijednog drugog mesta.

"Apelujem da se tokom noći iz Adaševca, Morovića, Vašice i Višnjićeva evakuišu žene deca stari i nemoćni jer je preko noći teško graditi nasipe i to nije moja politička odluka, već odluka stručnih ljudi", rekao je Ješić.

"Jedna od dve strane koje su pukle u Hrvatskoj na svega je tri kilometara udaljena od mesta Jamena i ugrozava i to mesto, kao i Morović, Adavševce, Višnjićevo i Vašicu pa smo naložili da se pokrene evakuacija u tim mestima", rekao je Ješić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: