Voda preti TE "Kostolac"

Reka Mlava koja preti Kostolcu probila drugi pojas odbrane od poplave, između mesta Bradarac i Drmno. Preti prodor vode u termoelektranu "Kostolac".

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 18.05.2014.

12:30

Default images

Direktor TE "Kostolac" Dragan Jovanović kaže za B92 da je poplavni talas ušao u konfiguraciju zemljišta između odlagališta rudnika i reke Mlave, i da se svi napori ulažu u to da se spreči prodor vode u elektranu.

"Preduzimamo sve mere da ga oslabimo, i da zadržimo vodu kod nasipa koji držimo od sinoć, da sprečimo prodor vode u termoelektranu", ističe Jovanović i dodaje da sva postrojenja rade.

On navodi i da su zbrinuti svi ljudi. "Zbrinuli smo sve ljude, interes je da očuvamo postrojenje i da ne dođe ni do kakvog poremećaja", poručuje on.

I dalje se užurbano radi na ojačavanju bedema. Građani na nekoliko stotina metara dalje prave treći bedem koji treba da spreči dalje izlivanje reke ka termoelektrani B Kostolac.

Prema poslednjim informacijama od naše reporterke Katarine Lazarević, koja je rekla da se užurbano radi, a da je jedan put kod mesta Drmno zatvoren za civilni saobraćaj, kako se ne bi pravile gužve i olakšalo kretanje ljudim koji učestvuju u borbi sa poplavom. Kako ona kaže 1984. je kod TE sagrađen jedan kanal, koji nije bio do sada u funkciji. Nadležni su odlučili da će tim kanalima vratiti vodu u korito reke Mlave.

Bageri trenutno rade na raščišćavaju kanale. Akcijama su se pridružili brojni građani, mnogi od njih dolaze pešice, jer je lokalni put zatvoren. Sve ide po planu nema nikakvih, nepredviđenih akcija, kaže naša reporterka.

Veliki broj kamiona neprestano dovozi zemlju kojom se pravi prepreka za dalje izlivanje reke.

U pravljenju trećeg nasipa koji treba da spreči da Mlava dospe do Termoelektrane B Kostolac i kopova, pomaže i teška mehanizacija.

Petar Radosavljević iz Sektora za vanredne situacije ranije danas je rekao da se preduzimaju sve mere da se zadrži voda kod nasipa. "Na narodnu inicijativu preuzeli smo stvari, inače bi narod bio poplavljen", navodi on i dodaje da je do sada evakuisano između 2 i 3 hiljade ljudi, kao i da se priprema Sportska hala Kostolac za smeštaj evakuisan.

U toku noći evakuisano je stanovništvo iz mesta Maruljevac, a trenutno se evakuiše deo Bradarca koji je ugrožen nadolazećom vodom.

MUP Srbije saopštio je da je ranije da je evakuisano 150 građana iz radničkog naselja Drmno kod Kostolca u sportsku halu Kostolac.

Pojedina evakuisana lica su već smeštena u Hali sportova u Kostolcu i hotelu Kostolac. Uzvodno na Mlavi najugroženije je bilo naselje Nabrđe, odakle je evakuisano oko 400 ljudi, a nastavlja se zaštita i mere sanacije šteta.

Evakuisanim građanima pruža se medicinska i druga pomoć, navedeno je u saopštenju MUP-a.
Foto: Tanjug
Ministar sporta i omladine Vanja Udovičić obišao je Kostolac i tamošnje aktivnosti u borbu protiv nadolazeće Mlave, kako bi podržao entuzijazam i hrabrost mladih volontera, ali i apelovao da se na terenu pridržavaju pravila kako i onako tešku situaciju ne bi dodatno otežali. Udovičić je želeo da obidje sve mlade, volontere, koji se bore protiv poplava, sve one koji su se žrtvovali u prethodnih par dana i svojim entuzijazmom, energijom, hrabrošću pokušavaju da promene tešku situacije na bolje. "Moram da urgiram na sve mlade, volontere, da nastupaju u skladu sa kriznim štabovima. Nisu nam potrebne ishitrene reakcije pojedinaca ili grupa, ni panične reakcije nekih. Molim sve organizacije i sve one koji su izašli na teren samo da nastupaju po pravilima i predlozima kriznih štabova", poručio je Udovičić, dodajući da nam veća kriza nije potrebna. Ministar Udovičić razgovarao je sa mladim volonterima ispred Termoelektrane Kostolac B u mestu Drmno, gde večeras, iz preventivnih razloga, uspostavljaju bedem od džakova peska. Savetnik direktora Policije Bratislav Dikić, tom prilikom rekao je ministru da je sve pod kontrolom i da se sprovode aktivnosti koje treba da spreče poplavu termoelektrane i okolnih mesta. Situaciju na terenu prati poslanik SNS Veroljub Arsić, koji je Tanjugu rekao da se situacija na području oko Termoelektrane B Kostolac jutros u zoru dramatično promenila.

"Situacija se negde oko 4 jutros dramatično promenila. Prvi pojas odbrane do reke Mlave je popustio, odmah posle smo započeli izgradnju brane da se kupi određeno vreme i napravi plan za dalje i trenuno se pravi treći pojas odbrane", objasnio je on.

Spremni smo za svaki scenario da bi se sačuvala Termoelektrana i površinske kopove u selu Drmno, kazao je Arsić.

"Trenutno smo započeli preventivnu evakuaciju nekih naselja da bismo kasnije mogli, ukoliko to bude potrebno, da ih plavimo. Reč je o malim naseljima i to uglavnom naselja u kojima žive raseljena lica iz bivših republika SFRJ", istakao je on. Arsić je naglasio da se događaji tako razvijaju da se dalja situacije ne može predvideti, ali dodaje da će nadležni učiniti sve da ne dođe do plavljenja Termoelektrane i kopova.

Po nalogu JKP "Putevi Srbije", zatvoren je put Požarevac - Salakovac. Obustavljen je saobraćaj na putu Požarevac - Veliko Gradište, a saobraćaj se preusmerava na alternativne pravce.

U prostorijama mesnih zajednica nastavlja se prikupljanje pomoći za najugroženija područja, a u toku je i procena potrebe za organizovan smeštaj evakuisanih.

Usled aktuene situacije izazvane poplavama, osnovne i srednje škole, kao i dečji vrtići, na teritoriji grada Požarevca sutra neće raditi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: