Radulović ima pravo na novo suđenje

Pravni rasplet za bivšeg direktora C marketa Slobodana Radulovića nakon povratka u Srbiju je da mu ponovo bude suđeno u procesu "stečajna mafija", piše Danas.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.04.2014.

09:20

Default images

On na to ima pravo, ddaje taj list.

Takođe, raspet bi bio i da svojim iskazima omogući da se podigne nova optužnica za privatizaciju C makreta, u kojoj bi on mogao da ima status svedoka pokajnika, piše još Danas.

"Presuda u takozvanom postupku 'stečajna mafija' nije pravosnažna, kao što je poznato, ona je na apelaciji. Ukoliko bi postala pravosnažna, Radulović ima pravo da traži da mu se ponovi suđenje i vrlo je logično da on to učini. Suđenje bi se ponavljalo samo za njega", kaže za Danas advokat Božo Prelević, koji je branio jednog od okrvljenih u ovom postupku.

U maju prošle godine Radulović je osuđen na 5 godina zatvora, nakon procesa koji je pokrenut 2006. kada je on i napustio Srbiju. Prema inicijalnoj optužnici, Radulović, advokat Nemanja Jolović, koji je osuđen na dve i po godine zatvora, te nekadašnji predsednik Trgovinskog suda Goran Kljajević sprečili su da akcije C marketa kupi Merkator i obezbedili Radulovićevom privatnom preduzeću da ih preuzme. Radulović je na čelu C marketa bio od 1990. Jolović je ušao u sudski proces, a pošto su pravni zastupnici C marketa, svi iz kancelarije Jolović, otkazivali punomoćja, odlagali ročišta i tražili izuzeća sudija, postupak se otegao.

Kada je Merkator odustao od kupovine, Jolović je odustao od tužbe i nije postojao pravi razlog za sprečavanje prodaje C marketa. Prema optužnici, preko raznih preduzeća, pokojni Miko Brašnjović i Slobodan Radulović naduvavaju cene proizvoda lošeg kvaliteta ili pred istek roka trajanja, za koje je marža bila uvećana od 300 do čak 900 puta, kao za kondome i osveživače, a na taj način se obezvređuje C market, kome se veštački pravi gubitak, koji je samo u 2005. godini iznosio više od dve milijarde dinara, odnosno skoro 24 miliona evra. Brašnjović, takođe označen kao organizator, tokom istrage izvršio je samoubistvo u Centralnom zatvoru.

Na scenu tada stupa Miroslav Mišković, koji preuzima lanac. Mišković je o privatizaciji C marketa, jednoj od onih sa liste 24 sporne privatizacije, o kojima su istragu tražili Savet za borbu protiv korupcije i EU, ispitan prošle godine, tokom boravka u pritvoru za nezakonitosti u preprodaji putarskh preduzeća.

Očekuje se da oštrica Radulovićevog iskaza bude uperena protiv Miškovića i nekadašnjeg premijera Vojislava Koštunice.

U pismima javnosti i državnom vrhu Srbije prethodnih godina, te institucijama u EU, prilikom prodaje lanca Maksi nastalog iz C marketa belgijskom Delezu, kao i u nedavnim intervjuima beogradskoj štampi, Radulović je više puta označio nekadašnjeg premijera Vojislava Koštunicu kao Miškovićevog "pomagača".

Radulović je naveo da su Koštunica, nekadašnji ministar policije Dragan Jočić, te bivši sekretar Vlade Srbije Dejan Mihajlov omogućili Miškoviću i biznismenu Milanu Beku da kupe, odnosno preuzmu maloprodajni lanac C market po povoljnim uslovima. Po Radulovićevim rečima, za to su postojala dva državna razloga - jedan da se spreči da slovenački Merkator preuzme tržište Srbije.

Drugi razlog je taj što je navodno deo novca Koštuničina stranka DSS preusmerila u finansiranje prosrpske opozicije u Crnoj Gori na referendumu o nezavisnosti 2006. Od te godine je Radulović i bio u bekstvu, pošto je tada optužen da je jedan od organizatora "stečajne mafije" i da je oštetio C market za 30 miliona evra.

U ovom procesu u bekstvu je i Miljko Živojinović, sin poznatog glumca Bate Živojinovića, koji je kao bivši stečajni upravnik preduzeća Rad osuđen na pet godina zatvora.

S obzirom na fazu u kojoj se nalazi postupak, odnosno da Apelacioni sud razmatra žalbe na presudu kojom je Radulović osuđen na pet godina zatvora, pritvor može da mu traje do upućivanja na izdržavanje te kazne, a najduže dok ne istekne kazna zatvora kojom je osuđen prvostepenom presudom. Očekuje se i da sud uvaži zdravstvene razloge i da on dobije blaži tretman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: