Krim: Rusi opkolili još jednu bazu

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da su ruske snage danas delimično okupirale i drugu ukrajinsku raketnu bazu na Krimu.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 05.03.2014.

11:19

Default images

Međutim, ukrajinsko ministarstvo navodi da su skladišta raketa i dalje pod ukrajinskom kontrolom, javio je AFP.

Ova druga raketna baza nalazi se u Fiolentu, u blizini Sevastopolja. Prva baza koju su delimično zauzele ruske snage je dalje severno u Evpatoriji, ali u njoj nema postavljenih raketa.

Ukrajinski zvaničnik Volodimir Bova rekao je da su vojnici ušli u bazu u Fiolentu, u blizini luke Sevastopolj, gde je stacionirana ruska Crnomorska flota. "Tamo ima raketa, ali nisu napunjene", precizirao je Bova.

Ruski vojnici preuzeli su delimičnu kontrolu i nad raketnom bazom u Jevpatoriji, na zapadu Krima, rekao je Frans presu neimenovani portparol ukrajinskog ministarstva odbrane.

Taj izvor je dodao da su, međutim, komanda i kontrolni centar baze ostali pod ukrajinskom kontrolom.

Rakete su izmeštene iz te baze, ali je ona juče posle podne bila meta napada dvadesetak ruskih vojnika i više stotina proruskih demonstranata, kazao je za AFP drugi ukrajinski izvor.

Ukrajina je odlučila da pojača mere bezbednosti oko nuklearnih postrojenja, naveo je ukrajinski ambasador u Beču Ihor Prokopšik u pismu upućenom Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA).

On je zatražio od generalnog direktora IAEA Jukija Amana da pitanje nuklearne bezbednosti hitno pokrene kod ruskih vlasti.

Generalštab Ukrajine: Ruski vojnici na Krimu

Na Krimu su jutros bili vojnici iz jedinica koje ne pripadaju Crnomorskoj floti Rusije, saopštio je Interfaks, pozivajući se na Generalštab Ukrajine.

Kako prenosi Interfaks-Ukrajina, u Džankoju se "navodno" nalazi jedan bataljon koji je stalno lociran u Kalinovsku, u ruskoj republici Čečeniji. Na Krimu se nalaze i vojnici jedne desantne brigade stalano locirane u Uljanovsku, kao i brigada specijalaca iz Kubanja.

"Navedena dejstva rukovodstva Rusije predstavljaju direktno kršenje kako medjunarodnih, tako i bilateralnih sporazuma Ukrajine i Rusije", navodi se u saopštenju Generalštaba, prenosi agencija.

Komanda i posada brodova Vojne morske flote Ukrajine demantovali su u saopštenju jučerašnje navode predsednika Rusije Vladimira Putina da se na Krimu ne nalaze ruske vojne snage, već krimska "samoodbrana".

Ruski zvaničnici neprestano demantuju da se na Krimu nalaze ruski vojnici, a na internetu se mogu videti video snimci s vojnicima bez obeležja. Na jednom od snimaka, jedan vojnik je priznao da je iz Rusije.

Ruski mediji o navodnom dolasku ruskih vojnika na Krim ne izveštavaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: