"Ispitati apelaciju o Obradoviću"

Lideru zabranjene organizacije Obraz Mladenu Obradoviću smanjena je kazna zbog diskriminacije na četiri meseca kućnog pritvora.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.01.2014.

18:56

Default images

Takva odluka je doneta uprkos tome što se Obradović na sudu nije pokajao, već je nastavio da propagira slične ideje, podsećaju u Komitetu pravnika za ljudska prava i najavljuju da će podneti prijavu protiv sudija Apelacionog suda koje su takvu odluku donele.

"Svojim proklamovanim načelima, delovanjem i podržavanjem nasilja Udruženje Obraz zalaže se za model društva koje je zasnovano na diskriminaciji".

Ovako je Ustavni sud Srbije okarakterisao delovanje Obraza i efekat slogana “Čekamo vas”, kojim su pretili učesnicima Parade ponosa 2009. godine, a koja je zbog tih pretnji i otkazana.

Vođu Obraza Mladena Obradovića je, nakon toga, Prvi osnovni sud zbog diskriminacije osudio na osam meseci zatvora, ali je Apelacioni sud uzeo u obzir i to da je Obradović još student, pa mu je kaznu smanjio na četiri meseca - i to kućnog pritvora.

Mirjana Piljić, portparol Apelacionog suda u Beogradu, kaže da sud uzima u obzir i specijalnu prevenciju ali i pojedinačnu situaciju.

Ovakvu odluku Apelacije, u Jukomu tumače kao šamar Ustavnom sudu, jer šalje pogrešne poruke.

"To govori da se Apelacioni sud olako odnosi prema ovom krivičnom delu, da izriče kazne koje su izuzetno blizu minimuma, a sa druge strane da uopste ne obrazlaže društvenu opasnost ovog krivičnog dela, ne uzima u obzir i zabranu Obraza, organizacije na čijem čelu je Mladen Obradović i sve ono što bi jedan ozbiljan sud trebalo da uzme u obzir", kaže Milan Antonijević iz Jukoma.

Zbog svega ovoga Jukom će od Visokog saveta sudstva zatražiti da se ispita odgovornost sudija Apelacionog suda, ali i da se pokrene šira društvena debata o malim efektima kaznene politike u Srbiji.

"Ukoliko govorite o organizaciji koja je zabranjena, ukoliko govorite o nekome ko se nije pokajao zbog svog dela, ko je čak i nastavio vrlo slično delovanje, onda ne vidim razlog da se Apelacioni sud na ovakav način odnosi, da ublažava kaznu i da uzima razloge u obzir kojki su stvarno veoma veoma sumnjivi", kaže Antonijević.

Podsetimo da su, zbog zabrane Obraza, sudije Ustavnog suda dobijale pretnje smrću. O tome su odmah obavešteni nadležni organi, ali javnost nikada nije saznala da li su otkrili ko stoji iza tih pretnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: