Petak, 06.12.2013.

12:57

Reakcije na odluku USS o Vojvodini

Predsednici Skupštine i Vlade APV ocenili da odluka USS da ospori odredbe Statuta Vojvodine ne može biti argument za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora.

Izvor: Beta

Default images

Oni smatraju da to više ukazuje da je neophodno promeniti Ustav.

Ištvan Pastor i Bojan Pajtić su, na zajedničkoj konferenciji za novinare, naveli da ne žele da učestvuju u dnevno-političkim prepirkama o Statutu Vojvodine i rekli da će nadležna pokrajinska tela početi usklađivanje Statuta s Ustavom, za šta će u pomoć pozvati najbolje pravne stručnjake.

Ukazali su da odgovornost za neustavne odredbe Statuta Vojvodine podjednako snose i Skupština Vojvodine koja ga je usvojila, i Skupština Srbije koja ga je potvrdila.

Ocenili su da je odluka Ustavnog suda o Statutu još jedan dokaz da se Srbija, ukoliko zaista iskreno želi da bude deo Evropske unije, mora hitno pozabaviti pitanjem održivosti svog ustavno-pravnog sistema i Ustava.

DSS: Zašto odugovlačenje

Tanjug, arhiva
Šef poslaničke grupe DSS Slobodan Samardžić podržao je odluku Ustavnog suda Srbije, ali je zamerio što se primena tog akta odlaže za šest meseci.

"Pozdravljam odluku USS, ali nema razloga za radovanje, jer ne znamo da li će ta odluka biti i sprovedena za šest meseci", kazao je Samardžić novinarima u Skupštini Srbije.

Prema Samardžićevim rečima, taktika rukovodstva Vojvodine, Izvršnog veća Vojvodine i Skupštine Vojvodine da se odugovlači čitav proces jedan je od razloga što će tek četiri i po godina nakon što je DSS podnela inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti pravnih akata koji se odnose na Vojvodinu, doći do zakonskog usklađivanja.

"Kada je bila doneta odluka o poništavanju određenih odredaba Zakona o nadležnostima Vojvodine, na Vladi Srbije je bilo da pripremi i
izmeni Zakon o nadležnostima Vojvodine, kako bi on bio okvir za brzo pravljenje nacrta novog statuta Vojvodine", kazao je on i istakao da
je postojala pravna osnova da se čitav postupak brže odvija.

Samardžić je naveo da nova odluka USS, o odlaganju usklađivanja donetog akta sa Ustavom, podstiče na dalje nepoverenje prema toj sudskoj institucji, jer se "pokazala kao troma, spora i podložna političkim uticajima" i u ranijim slučajevima, naročito onim koji se odnose na sporazume između Beograda i Prištine.

Kostreš: Čudno

Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš izjavio je da je čudno da Ustavni sud Srbije donosi velike odluke uvek u trenucima kada u političkom društvu Srbije dolazi do "novih raslojavanja i političkih prekomponovanja".

"Kada je Demokratska stranka izgubila većinu u Vladi Srbije, odmah zatim je USS doneo odluku da je Zakon o nadležnostima Vojvodine nevažeći, a sada kada se vidi da će doći do novih raslojavanja u političkom društvu Srbije opet atakuje na Vojvodinu", ocenio je Kostreš na konferenciji za novinare.

Kostreš je kazao da skupštine Srbije i Vojvodine moraju sarađivati u narednih šest meseci, kako bi se pronašao novi oblik za definisanje autonomije Vojvodine, jer je njena današnja pozicija neodrživa.

"Pozicija Vojvodine je neodrživa i to znači pisanje novog Ustava, a dok se on ne napiše republička i pokrajinska administracija moraju sarađivati. Ali, ne možemo saradjivati ako se svaki put pokušava pronaći još jedan način da Vojvodina bude zakinuta i omalovažena", dodao je on.

Kostreš je naveo da će, ako se pitanje autonomije ne bude uskoro rešilo, Vojvodina postati problem, jer ona ima svoja prava i specifičnosti, za koje se izborila kroz istoriju i na kojima neprestano gradi autonomiju.

Dodao je da nije reč o separatizmu i odvajanju pokrajine, već da se mora pronaći nivo autonomije koji je u skladu sa evropskim standardima i koji će očuvati pravo gradjana u Vojvodini da "upravljaju resursima i svojim sudbinama".

Kako je naveo, odluka USS nameće i temu raspisivanja vanrednih pokrajinskih izbora i rušenja pokrajinske Vlade, što je, prema njegovom mišljenju, još jedan način da se ne dozvole evropske integracije Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

19 h

Podeli: