Hapšenja zbog malverzacija sa žitom

U Novom Sadu i Somboru privedeno pet osoba zbog sumnje da su oštetili državu zloupotrebama pri skladištenju merkantilne pšenice i kukuruza za robne rezerve.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 22.11.2013.

08:30

Default images

Policija traga za još dve osobe, koje su u bekstvu.

Oni se sumnjiče da su oštetili budžet Srbije za pet i po miliona evra, navedeno je u saopštenju MUP-a. Akciju privođenja sproveli su pripadnici Uprave kriminalističke policije u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je za B92 da je Tužilaštvo dalo nalog policiji da nastavi sa proverama skladištenja robe koja je u vlasništvu Direkcije za robne rezerve jer ima indicija da je i kod drugih vrsta roba i kod drugih skladištara bilo nezakonitog postupanja.

Radisavljević je rekao da je policija privela načelnika odeljenja u Centru za prehrambene proizvode Republičke direkcije za robne rezerve u Novom Sada Mihaila Uvačeka, šefa odseka u odeljenju centra Republičke direkcije za robne rezerve u Novom Sadu Jelenu Drobnjak, sudskog veštaka Stašu Savkovića, kao i zaposlene u preduzeću "Jugoinspekt" iz Novog Sada Sinišu Kozlinu i Angelinu Strilić.

"Protiv njih, kao i protiv dva lica koja nisu pronađena na poznatim adresama stanovanja, policija je podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da su u periodu od 2005. do 2012. godine omogućili prisvajanje merkantilne pšenice u količini od 11.000 tona i kukuruza od 10.500 tona uskladištenih u dva privatna preduzeća u Somboru", naglasio je Radisavljević.

On je dodao da je prema navodima u prijavi prisvajanjem robe na skladištenju pribavljena protivpravna imovinska korist od preko pet miliona evra, a za isti iznos je oštećena i Republička direkcija za robne rezerve.

Po odobrenju Tužilaštva, kako kaže, svim licima je određeno zadržavanje od 48 sati i oni će danas biti saslušani u Tužilaštvu za organizovani kriminal u svojstvu osumnjičenih.

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je da je današnje lišavanje slobode osumnjičenih za zloupotrebe sa pšenicom i kukuruzom iz robni rezervi predstavlja nastavak borbe protiv onih koji podrivaju ekonomsku moć države.

On je rekao da policija u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal već pola godine proverava sve u vezi sa robnim rezervama i da će današnja akcija biti nastavljena. "Suština provera odnosi se na to što je neko dozvolio sebi da ... na neki način podriva ekonomsku moć ovog sistema i da u tom delu vrši zloupotrebe", rekao je Veljović.

On je obasnio da se suština zloupotreba sastoji u tome "da ovlasćena lica u Direkciji za robne rezerve omogućavaju pojedinim privatnim skaldištarima da putem falsifikovane dokumentacije" skladište robu iako nemaju uslova za to. "U ovom slučaju fizičkom licu je omogućeno da skladišti navodno, 20.000 tona pšenice i kukuruza a to lice je imalo mogućnost da skladišti svega 3.600 tona", rekao je Veljović.

On je naveo i da je "to lice uzelo 20.000 tona merkantilne pšenice i kukuruza koje je prodalo i steklo protivpravnu imovinsku korist. Iako nije imalo mogućnost da skladišti tu robu, ono je naplatilo od države kao da je to radilo".

Saopštenje MUP-a

MUP je ranije izdao saopštenje o privedenima, navodeći da se traga za još dva lica- Brankom Mijićem i Gordanom Mijićem, ovlašćenim skladištarima Robnih rezervi

"Osumnjičeni B.M. i G.M. su, u periodu od 2005. do 2013, bili ovlašćeni skladištari Republičke Direkcije za robne rezerve za merkantilni kukuruz i merkantilnu pšenicu u količini od oko 20.000 tona, iako su njihovi skladišni kapaciteti bili 3.360 tona žitarica. Skladištari su postali na osnovu ugovora koje su zaključivali sa Republičkom Direkcijom za robne rezerve, pri čemu su prilagali falsifikovanu dokumentaciju izdatu od strane zaposlenih S.K. i A.S u 'Jugoinspekt' D.O.O. Novi Sad. Navedeni ugovori su zaključeni na osnovu saglasnosti M.U. načelnika Centra republičke Direkcije za robne rezerve u Novom Sadu, iako je znao da količina poverene robe skladištarima 'Gradska pekara' AD Sombor i '1. Oktobar' AD Sombor prevazilazi njihove ukupne skladišne kapacitete", navodi se u saopštenju MUP-a.

Dodaje se i da se B.M. i G.M. sumnjiče da su, u periodu od 2005. do 2013. godine, suprotno Zakonu o robnim rezervama, poverenu robu Republičke direkcije za robne rezerve prodavali i koristili za svoje potrebe i time pribavili sebi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 513.000.000,00 dinara, kao i korist u vidu neosnovano naplaćene usluge skladištenja od Republičke Direkcije za robne rezerve, u iznosu od 78.000.000,00 dinara.

"Oni se sumnjiče da su, na taj način, pribavili protivpravnu imovinsku korist privrednim društvima 'Gradska pekara' AD Sombor i '1. oktobar' AD Sombor, koja su u vlasništvu B.M, u ukupnom iznosu od 5.500.000 evra, a na štetu Republičke direkcije za robne rezerve, tj. budžeta Republike Srbije", zaključuje MUP.

Podsetimo, u javnosti su više puta pominjane zloupotrebe u vezi s Robnim rezervama. Jedna od tih zloupotreba tiče se manjka oko 80.000 tona žita i kukuruza, koji je otkriven nakon kontrole pšenice i kukuruza u vlasništvu Republičkih robnih rezervi, u junu ove godine.

Naime, rezultati te kontrole pokazali su da kod 19 skladištara postoje nepravilnosti - manjak robe. Tada su registrovana i tri slučaja pokušaja obmane komisije, i to u vidu duplog dna u ćelijama silosa. U jednom slučaju je skladištar onemogućio kontrolu - uklonjene su merdevine na silosima.

Tada je iz kabineta potpredsednika Vlade i ministra spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasima Ljajića saopšteno da je utvrđeno da iz pomenutih silosa nedostaje oko 46.000 tona merkantilne pšenice i oko 32.000 tona merkantilnog kukuruza, a procenjena šteta za državu iznosi oko 20 miliona evra.

Radna grupa za vanredno utvrđivanje stanja zaliha pšenice i kukuruza kod ovlašćenih skladištara Republičke direkcije za robne rezerve ustanovila je da u 17 silosa, od 77 kontrolisanih, uopšte nema ili nedostaju velike količine pšenice i kukuruza, a u još dva su uočene nepravilnosti u skladištenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

168 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: