Rusi hoće da leče Ratka Mladića

Poslanici Dume predlažu da se uz garanciju Rusije haškom optuženiku Ratku Mladiću omogući bolji medicinski tretman i da se prebaci u Rusiju na lečenje.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 12.11.2013.

09:44

Default images

Nekoliko poslanika ruske Dume i pravnika, prema pisanju Novosti, predlažu da Mladića u Hagu pregleda nezavisna lekarska grupa koja bi ocenila njegovo zdravstveno stanje i sposobnost da prisustvuje suđenju.

Članovi moskovskog Komiteta za zaštitu generala Mladića traže da se posle detaljne zdravstvene kontrole Mladić prebaci na lečenje u Rusiju, a garant da bi se Mladić vratio u Hag bila bi ruska država. Taj predlog podržao je ruski akademik i bivši ministar spoljnih poslova i premijer Rusije Jevgenij Primakov.

Rusko rukovodstvo je svojevremeno predložilo da se i Slobodanu Miloševiću omogući lečenje u Moskvi uz garanciju ruske države, ali iz Haškog tribunala to nije bilo odobreno, tako da sada, kako dalje pišu Novosti, članovi Miloševićeve porodice ali i drugi okrivljuju Tribunal da je uticao na smrt svog najpoznatijeg zatvorenika jer mu nisu dozvolili da se izleči u moskovskom kardiološkom centru "Bakuljeva".

Ruski parlamentarac Pavel Dorohin, predsednik Komiteta za zaštitu Ratka Mladića, bio je pre dve nedelje u Hagu gde je i razgovarao s Mladićem nakon čega se, kako kaže, uverio da mu je potrebna bolja zdravstvena zaštita.

Podsetimo, izmenjenom optužnicom, Mladiću se na teret u 11 tačaka stavljaju genocid, zločini protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH 1992-95.

U dve tačke, Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština, u ostalih devet na teret mu se stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportacija, prisilno premeštanje, terorisanje i nezakoniti napadi na civle i uzimanje talaca.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici, ali i u Bratuncu, Foči, Ključu, Kotor Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku.

Optužnica protiv Mladića usredsređena je na etničko čišćenje Muslimana i Hrvata širom BiH 1992-95; kampanju terora artiljerijskim i snajperskim napadima na civile tokom opsade Sarajeva u istom periodu; genocid nad više od 7.000 Muslimana u Srebrenici u julu 1995. i nad nesrbima u još osam opština u BiH i uzimanje međunarodnih talaca u maju te godine.

Optužnica protiv Mladića ista je kao optužnica po kojoj se pred Tribunalom sudi bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću.

Po izmenjenoj optužnici, Mladić i Karadžić su bili na čelu udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno uklanjanje bosanskih Muslimana i Hrvata sa teritorija za koje su bosanski Srbi tvrdili da su njihove. Te teritorije, posle progona nesrpskog stanovništva, trebalo je da budu deo nove srpske države.

Kao drugi članovi tog zločinačkog poduhvata, u optužnici su navedeni i Slobodan Milošević, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Nikola Koljević, Jovica Stanišić, Franko Simatović, Željko Ražnatović Arkan, Vojislav Šešelj i drugi.

Kako se navodi u optužnici, "Ratko Mladić je, radi postizanja tog cilja, delovao u sprezi sa drugima na počinjenju zločina na različitim lokacijama... Kao najviši oficir VRS, Mladić je imao efektivnu kontrolu nad snagama koje su učestvovale u počinjenju zločina. Mladić je optužen da je planirao, potpirivao i naređivao zločine".

Podsetimo i na to da je zbog lošeg zdravstvenog stanja, Mladiću više puta prekidano suđenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: