Subota, 09.11.2013.

11:25

"Sprečiti nasilje nad Romima"

Centar za prava manjina pozvao je državne organe da hitno reaguju i spreče eskalaciju rasističkog nasilja na građanima romske nacionalnosti u Zemun polju.

Izvor: Beta

Default images

Stanovnici Zemun polja romske nacionalnosti uplašeni su za svoju bezbednost zbog organizovanih protesta i nedostatka adekvatne reakcije državnih organa, navodi Centar i dodaje da se oni plaše i za bezbednost članova svojih porodica, a mnogi od njih i da decu pošalju u školu.

Bez bilo kakvog ograđivanja preneta je izjava jednog od roditelja dece koji pohađaju O. Š. "Ilija Birčanin", koji za pojavu šuge okrivljuje Rome koje su se tu doselili, zbog čega je grupa od oko 200 žitelja Zemun polja organizovala višednevne proteste na ulicama, navodi Centar.

Centar podseća da su protesti proticali uz povike "Nećemo Cigane, nećemo šugu!", "Cigani šugavi, izađite napolje!", "Koljite Cigane!" "Ubij, zakolji, da Cigan ne postoji!", "Pobićemo vas!", "Bežite iz Zemun polja!", "Iselićemo Cigane!" itd.

U saopštenju se dodaje i da su pored novinskog članka, Večernje novosti u interent izdanju objavile i komentare pojednih čitalaca kojima se vređaju Romi.

Krivične prijave protiv organizatora protesta

Centar za prava manjina saopštio je da je podneo krivičnu prijavu za krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti protiv organizatora i učesnika rasističkih protesta usmerenih protiv Roma u Zemun polju.

Krivična prijava je podneta i protiv odgovornih lica u dnevnom listu "Večernje novosti" zbog, kako se tvrdi u saopštenju, objavljivanja rasističkog teksta i komentara čitalaca na veb stranici tog lista, a kojima se, kako je navedeno, širi mržnja prema Romima.

U saopštenju se tvrdi da su "Večernje novosti" 30. oktobra, objavile senzacionalistički članak "Zemun polje: Šuga među osnovcima" u kojem je, bez ikakvog ograđivanja, preneta izjava jednog od roditelja dece koji pohađaju Osnovnu školu "Ilija Birčanin", a koji za pojavu šuge okrivljuje Rome koje su se tu doselili.

Takođe, u Zemun polju je grupa građana organizovala višednevne proteste na ulicama uz različite rasističke povike i komentare, navodi Centar za prava manjina.

U saopštenju se navodi i da su zbog protesta i "nedostatka adekvatne reakcije državnih organa", stanovnici Zemun polja romske nacionalnosti, uplašeni za svoju i bezbednost članova svojih porodica, pa se mnogi od njih boje da decu pošalju u školu.

Centar za prava manjina je zatražio da državni organi hitno reaguju i spreče "eskalaciju rasističkog nasilja" nad Romima u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: