Pomozite malom Nikoli da ozdravi

Dvadesetdvomesečnom Nikoli Topaloviću je potrebna operacija koja košta 10.000 dolara, iznos koji je njegovoj porodici nedostižan pošto niko neće da ih pomogne.

Izvor: B92

Sreda, 03.07.2013.

16:51

Default images

Nikola Topalović boluje od smrtonosne bolesti Spinalne distrofije ili odumiranja mišića.

Lečenje matičnim ćelijama koje je neophono kako bi Nikola preživeo izvodi se u Ukrajini, međutim, zahvat na klinici u Kijevu košta 10 hiljada dolara.

Nikola Topalović, sedmog avgusta trebalo bi da napuni dve godine, umesto planiranja rođendana njegovi roditelji vode bitku s vremenom, kako bi mu spasli život.

Nikoli je sa godinu dana ustanovljena retka smrtonosa bolest Spinalna distrofija ili odumiranje mišića, i njegovo stanje svakim danom se pogoršava. "I svaki mišić u njevom telu je pod rizikom da otkaže i srce i mišići za disanje, mišići u nogama su mu već propali, ne može da pokreće noge, da puzi, ja ga nisam videla da sedi, samostalno, a kamoli da puzi ili stoji", kaže Nikolina majka Dragana.

Nikola dane provodi isključivo u kući.

"U ruci se drži, leži, i to je sve što možemo da uradimo, po ceo dan je tako, idemo po lekarima", kaže njegov otac Dragan.

Njegova majka dodaje da je Nikola u izolaciji, pošto ne sme da bude u kontaktu sa drugom decom zbog mogućnosti od zaraze, koja bi za njega mogla da bude smrtonosna.

"Ne može ni svoju flašicu da drži ni čašu za vodu, ni kašiku, a hoće ali ne može, on se čak i nervira zbog toga što ne može, a nam sve to pada teško", kaže Dragana.

Nada za Nikolino izlečenje ipak postoji, ali u inostrantsvu. Iz Klinike u Kijevu koja radi transplantacije matičnim ćelijama dobili su odgovor da mogu da pomognu Nikoli, ali lečenje košta. Potrebno je 10 hiljada dolara, za to lečenje je za ovu porodicu nedostižno.

Dragan Topalović, kome je 30 juna istekao ugovor o radu u Gradskoj čistoći, kaže da je kucao na brojna vrata ali se nijedna ne otvora.

"Obraćao sam se dosta puta, raznim organizacijama, višim organizacijama, romskim organizacijama, pošto smo mi Romi, oni kažu ne mogu da pomognu", kaže otac Dragan.

"Nama je vreme najveći neprijatelj mi ne smemo više da čekamo da mu i drugi mišići propadnu, tipa da odu mišići za disanje pa da dete ne može samostalno da diše, onda niko neće moći da mu pomogne. Zato ovim putem htele bih da zamolim sve ljude koji mogu i žele da pomognu da se odazovu ovoj našoj molbi i da pomognu našem detetu", kaže Nikolina majka Dragana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: