Brazil: Ponovo sukobi oko stadiona

Velika grupa antivladinih demonstranata sukobila se s policijom blizu stadiona u Fortalezi, gde se večeras igra polufinalni meč u Kupu konfederacija.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.06.2013.

20:10

Default images

Demonstranti su najpre mirno išli ka stadionu, ali su se sukobili s policijom kada su se približili zoni bezbednosti na oko dva kilometra od stadiona, gde se sastaju reprezentacije Španije i Italije.

Policija je ispalila suzavac i gumene metke kako bi rasterala oko 5.000 okupljenih demostranata, koji su odgovorili petardama i kamenicama. U jednom trenutku jedna grupa je probila policijski kordon i krenula ka stadionu, ali su ih pripadnici organa reda ipak suzbili, javio je AP.

Oko 5.000 demonstranata okupilo se raniej danas na oko dva kilometra od stadiona u Fortalezi, na severoistoku Brazila, gde će se igrati polufinalni meč između Španije i Italije u Kupu konfederacija.

Antivladini protesti, koji potresaju Brazil od 17. juna, počeli su da jenjavaju, ali demonstranti, ogorčeni što se milijarde dolara troše za organizaciju Svetskog kupa sledeće godine, i dalje organizuju proteste za vreme utakmica Kupa konfederacija, navodi agencija AP.

U međuvrememu, predsednica Dilma Rusef se u Braziliji sastala sa liderima sindikata i istaknutim senatorima i poslanicima.

Brazilska policija je juče upotrebila suzavac kako bi sprečila demonstrante da se približe stadionu gde su Brazil i Urugvaj igrali utakmicu u okviru Kupa konfederacija.

Oko 50.000 demonstranata išlo je ka stadionu u Belo Horizonteu. Mnogi se nisu približavali policijskom kordonu, ali su neki krenuli napred, zbog čega je policija upotrebila suzavac.

Demonstranti zahtevaju isto od početka protesta - veća izdvajanja za obrazovanje i zdravstvo i obračun sa korupcijom.

Oni takođe protestuju zbog velikih troškova Svetskog prvenstva u fudbalu 2014, za koji je uvertira Kup konfederacija.

Brazilci, koji su početkom juna izašli na ulice zbog povećanja cene prevoza, sada traže bolje zdravstvo, obrazovanje, niže poreze, i protestuju zbog velikog troška organizovanja Svetskog prvenstva u fudbalu i raširene korupcije.

U međuvremenu, vlada pokušava da na sve načine izađe u susret demonstrantima, pa je tako danas Senat usvojio nacrt zakona kojim se uvode strože kazne za korupciju, minimalna zatvorska kazna sa dve povećava na četiri godine, dok maksimalna ostaje ista - 12 godina, a krivcima uskraćuje pravno na uslovnu kaznu ili amnestiju.

Kako piše BBC, kazne će se odnositi na zvaničnike vlade koji zloupotrebe svoj položaj i na one koji pronevere državna sredstva, kao i na pojedince i institucije koji zvaničnicima ponude mito.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: