Bundestag za konkretan datum Srbiji

Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović izjavio je da će Bundestag 27. juna dati "pozitivnu ocenu" da se Srbiji odredi konkretan datum za početak pregovora.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.06.2013.

15:14

Default images

Stefanović je, posle razgovora sa predsednikom Bundestaga Norbertom Lanertom, rekao novinarima da datum početka pregovora još nije razmatran, ali da bi trebalo da bude u januaru iduće godine.

''Bundestag je prepoznao napore Srbije. Kada je reč o samom datumu, kontretno, taj datum još uvek nije poznat, znači, ne zna se kada će Srbija tačno dobiti datum za početak tih pregovora, jer Bundestag želi da prati razvoj situacije i da taj datum bude određen najverovatnije za januar sledeće godine'', rekao je Stefanović novinarima.

"Nemački Bundestag će u četvrtak na sednici doneti odluku da podrži pristupanje Srbije EU, dakle, da podrži dobijanje datuma. . . . . . na toj sednici najverovatnije neće biti preciziran sam datum, ali će biti data preporuka da EU Srbiji dodeli početak pregovora, jer smatraju da je to važno ohrablljenje za građane Srbije'', rekao je Stefanović.

On je naveo da je cilj njegovih berlinskih razgovora bio da ukaže na sve reforme i sve što je Srbija učnila u proteklih 10 meseci u borbi protiv korupcije i reformi pravosuđa, naravno, i o učinjenom, kada je reč o impelmetanciji sporazuma iz Brisela.

''Ukazao sam svojim sagovornicima na sve ono što je Srbija u kratkom roku ispunila i mislim da je veoma značajno što sam istakao da smo one obaveze koje smo prihvatili i ispunili'', rekao je Stefanović, navodeći da je potrebno vreme, kada je reč o onom delu sporazuma, koji još nije u potpunosti implementiran.

''Za to je potrebno vreme, dakle, nemoguće je da se to učini za nekoliko nedelja i na to sam ukazao svojim sagovornicima'', rekao je Stefanović, naglasivši da je od nemačkih domaćina dobio uveravanje da su oni svesni napretka koji je Srbija učnila, da su svesni šta je napravljeno u poslednjih desetak meseci, da to cene i očekuju nastavak tog reforsmkog procesa.

On je istakao da se, osim sa Lamertom, sastao i sa Adreasom Šokenhofom, iz redova demohrišćana, kancelara Angele Merkel.

Stefanović je rekao da njegovi sagovornici cene ono što je do sada urađeno i da su srpska vlada i parlament i druge institucije uložile i dale maksimum napora da mnoge stvari promene i da radimo nešto dobro za građane Srbije, a ne da ispunjavamo samo oni što nama neko doneo.

Bundestag je, smatra Stefanović, to prepoznao i zahvaljujući tome - sledi pozitivna ocena. On je ocenio da odnosi između Srbije i Nemačke idu uzlaznom linijom i da Nemačka počinje bolje da razume Srbiju.

Ukazujući da je imidž Srbije bio loš u prethodnim godinama, Stefanović je izrazio nadu da je ova poseta uticala na to da se imidž makar delimicnco popravi i da Nemačka bolje razume kakve mi pribleme imamo, ali i da smo ozbiljni i odgovorni ljudoje koji ispunjavaju svoje obaveze.

On je rekao da mu je drago da je mogao da ih obavestim o nekim stvarima, gde smo mi napredovali, a da oni o tome nisu možda znali.

''Mi izuzetno cenimo ulogu Bundestaga, kao ozbiljne i jake institucije i trudićemo se da i srpski parlament u buduće ima jednu takvu snažnu i dominantu ulogu na naškoj političkoj sceni'', rekao je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: