Ponedeljak, 01.04.2013.

16:21

NUNS protiv ukidanja pretplate

NUNS je protiv ukidanja pretplate i prelaska na budžetsko finansiranja RTS i RTV, jer to "nosi rizik uticaja države na uređivačku politiku tih javnih servisa".

Izvor: Beta

Default images

NUNS je ukazao da je siromaštvo građana samo jedan od razloga slabog prikupljanja pretplate, već je razlog "odsustvo jasne podrške svih institucija sistema - od političkih stranaka, Skupštine, Vlade do predsednika Srbije, konceptu javnog servisa kao neophodnom uslovu ne samo bolje informisanosti građana, već i demokratizacije društva uopšte".

Udruženje je upozorilo da potpuno ukidanje pretplate i odustajanje od transformacije finansiranja javnih servisa kroz uvođenje takse, sistemski menja položaj RTS i RTV i na duži rok ugrožava nezavisnost i samostalnost tih medijskih kuća koje imaju ključnu ulogu u informisanju građana Srbije.

NUNS smatra "jeftinom demagogijom" ideju da se budžetskim finansiranjem pomaže materijalni položaj građana. Zaboravlja se da i sredstva koja se slivaju u državnu kasu dolaze upravo od tih istih građana, samo kroz drugačije namete.

"Građanima Srbije se mora reći da će oni, ukidanjem pretplate, i dalje plaćati javne servise, samo indirektno, preko budžeta", piše u saopštenju.

NUNS je predlažio Ministarstvu kulture i drugima koji se bave pitanjem finansiranja javnih servisa da još jednom razmotre sve mogućnosti pre nego što odluče da RTS i RTV dovedu na budžet.

Ukoliko se Ministarstvo kulture i Vlada Srbije, ipak, opredele za budžetsko finansiranje, NUNS je naveo da insistira na rešenju koje se primenjuje za nezavisne institucije: budžet RTS i RTV bi morao da bude unapred određen, a iznos i periodika uplata ne bi smele da se menjaju tokom budžetske godine.

"To bi bio minimum koji bi garantovao delimičnu nezavisnost RTS i RTV", naveo je NUNS. Dnevni list "Danas" objavio je da će mesečna pretplata za RTS biti ukinuta, a da će se javni servis naredne tri godine finansirati iz državnog budžeta.

Direktor RTS Aleksandar Tijanić rekao je da je najavljeno finansiranje iz državnog budžeta jedino efikasno rešenje, dok je generalni direktor RTV Siniša Isakov ocenio da je to "korak unazad", a da bi bilo najbolje da javni servisi sami naplaćuju pretlatu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: